Læsetid: 5 min.

Så mørket kan tage os

Der er masser af kunstfærdigt mørke hos danske metalmusikere af black metal-varianten. Og det er en grum udfrielse at lytte til deres dybe kærlighed til musikkens naturkræfter og deres dybe had til normaliteten – og opsvingsoptimister
Der er andre dimensioner af livet end det, der kan kortlægges. Om ikke andre steder så i hvert fald i de smukke mareridt, som kan findes hos de bedste udøvere af black metal i dag, heraf anmelder vi tre. Foto: Scanpix

Der er andre dimensioner af livet end det, der kan kortlægges. Om ikke andre steder så i hvert fald i de smukke mareridt, som kan findes hos de bedste udøvere af black metal i dag, heraf anmelder vi tre. Foto: Scanpix

27. oktober 2014

Hvis du, kære læser, foretrækker at holde alt det svære i livet ude af musik, så er black metal nok ikke noget for dig. Hvis du mener at død og ulykke skal forbeholdes andre kunstneriske udtryk såsom bøger, teater og film, så hold dig væk. Hvis du udelukkende vil have blid underholdning, sensuel massage, morskab og dans, hygge og lydtapet af din musik, ja, så er der virkelig ingen grund til at læse videre.

Hvis du derimod mener, at musik er en kunstform, der – lige som alle andre – kan rumme og formidle og diskutere og undersøge alle afskygninger af eksistensen, så fortsæt bare. For i black metal stirres der så dybt i mørket, at man næsten kan mærke det stirre tilbage i én selv. Black metal er ikke et oplysningsprojekt, men en formørkelsesambition, på flugt fra rationaliteten, lige i favnen på mørket. I en erkendelse af at det er en del af os og af vores liv. At vi – også – er omgivet og fyldt af mørke.

Black metals vigtigste æstetiske kendetegn: Enorme massiver af forvrængede elguitarer, gerne unisone. En – typisk mandlig – forsanger, der skrigesynger, så det lyder som om stemmelæberne bliver revet til blods.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • morten Hansen
morten Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu