Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Tekster haves, melodier søges

Veteranerne i Love Shop træder vande på deres tiende album, og heller ikke Magtens Korridorer flytter sig musikalsk set stort i femte ombæring
Kultur
22. oktober 2014
Mika Vandborg og Jens Unmack på scenen i Nemoland på Christiania i sommer.

Susanne Mertz

Med 10 albummer i kufferten og næsten 25 år i branchen fortjener Love Shop betegnelsen ’veteraner’. Brugen af flertal her er så måske forkert, thi af det oprindelige orkester er der kun sanger og sangskriver Jens Unmack tilbage, eftersom tabstallene har været høje.

Men i stedet for den alt for tidligt afdøde Hilmer Hassig har Unmack i tangentspilleren og produceren Mikkel Damgaard fundet sig en sparringpartner, der kan løfte arven fra årene 1990-2003, hvor Love Shop leverede syv album af høj klasse, inklusive et par klassikerkandidater.

Efter en længere pause vendte orkesteret tilbage i 2010 med det fremragende Frelsens Hær, der også blev mundharpevirtuosen Henrik Halls svanesang, da han kort efter bukkede under for sygdom. Derfor var 2012’s Skandinavisk lyst også et chok af de behagelige, eftersom gruppen her nåede samme højder som i storhedstiden i 90’erne og føjede endnu et hovedværk til kataloget. Et modent, men også spændstigt værk, der stadig glæder og overrasker.

Et sådant forekommer Kærlighed og straf ikke at være. Der er ikke noget formelt at udsætte på udgivelsen, klangligt beviser Damgaard sin tæft og evne til at itonesætte sangene, og der er mange lækre detaljer at hengive sig til, hvis det er med den på.

Men gnister slår det på den anden side så heller ikke. Hvad angår teksterne holder Unmack sit vanlige niveau, hvilket herhjemme vil sige helt oppe i toppen af poppen; der er virkelig langt mellem dansksprogede sangskrivere, der fundamentalt mestrer sproget, ejer en poetisk dimension og evner at give udtryk for en klar holdning uden at forfalde til præk eller platituder; Unmack er en af de sjældne undtagelser, God bless.

Melodimaterialet halter

Problemet er melodimaterialet, der ikke rigtig rykker endsige lever op til orkesterets egen standard. Selv efter adskillige gennemspilninger er der intet, der rigtig fæstner sig, selv om man ikke kan frakende enkelte skæringer som »Nede ved floden«, »Tåreflammer ned« ansatser til den poppede kant, der altid har gjort Love Shop til lidt mere end ’bare’ et rockband. Og åbningssangen »Bellavista regn« står klart i dialog med 1999-kompositionen »Bellavista sol«, en af undertegnedes Love Shop-favoritter; bare synd den lille ny ikke når samme højder.

Og da det uvægerligt er fordums bedrifter, man måler et nyt udspil fra den kant med, må vi nøjes med et ’bedre held næste gang’. På Kærlighed og straf bliver der snarere trådt vande frem for den vitale omgang crawl, Love Shop i bedste fald er leveringsdygtig i.

Ligger på det jævne

Et mere lige ud ad landevejen rocket veteranensemble hedder Magtens Korridorer, der efterhånden har en små 20 år på bagen, selv om de første 10 primært gik med at få hul igennem.

Ud over den berygtede/berømte »Hestevise«, der opnåede kultstatus i de sene 90’ere, idet sangen flittigt afspilledes i P3-programmet Tærskeholdet, kom det egentlige gennembrud først i 2005, da nummeret »Lorteparforhold« gav hul igennem, og med samme års langspiller, »Friværdi«, fik Magtens Korridorer så endelig for alvor succes.

Da var der kun sanger Johan Olsen og guitarist Rasmus Kern tilbage fra den oprindelige besætning, til gengæld har lineuppet været stabilt siden da. Og det har udtrykket i og for sig også. Bandets vitale syng-med-rock bygger på et solidt grundlag af øl, smøger, sovs og kartofler, og det har ikke ændret sig nævneværdigt på de i alt fem album, det er blevet til siden gennembruddet. Om end sangskrivningen generelt er blevet bedre og bedre, hvorfor Milan Allé (2009) og Imperiet falder (2011) er de mest anbefalelsesværdige udgivelser fra den kant.

Instrumentalt befinder gruppen sig på det jævne inden for sin selvvalgte stilistiske ramme, det vil sige hård og ukrukket rock med tekster, der gerne tager udgangspunkt i det nære (københavnerliv, druk, kærlighed, venskaber, længsel), men ikke går uden om social kritik, håb om forandring eller noget næsten poetisk.

Med den hæse, men udtryksfulde Johan Olsen i front ligger gruppens bestræbelser i naturlig forlængelse af et orkester som Gasolin’, uden dog at nå samme grad af beåndet inspiration.

At gruppen især gør sig godt på en scene skyldes, at den ikke er berøringsangst over for publikum, der altid inviteres med til festen, og som regel er med på spøgen.

Desværre ned på jorden igen

Ovenpå de to ovennævnte karrierehøjdepunkter er det desværre ned på jorden igen med Før alting bliver nat, hvor der kredses om det forliste parforhold i en sådan grad, at det næppe kan være et tilfælde.

Flere af teksterne ejer både vid og bid, desværre står det mere sløjt til i melodiafdelingen. Og den der afgørende sang, der brænder vildt igennem og bare skriger hit!, er det endnu ikke lykkedes undertegnede at finde, selv om der er et godt drive i åbningssalven »Jeg vil hellere dø«, og »Kolde stjerners lys« har potentiale, der så i sidste ende ikke rigtig forløses.

Hvor balladen »Sorte stråler« kaster sig efter et flot vers lige ud i klicheerne, da omkvædet nås. Og selv ikke Olsen kan løfte almindeligheder som »Udenfor« eller »Vandet under broen« ud af dødvandet.

Som helhed domineres albummet af et riffbaseret materiale, vel at mærke trætte og uopfindsomme riffs, der ikke overbeviser, for den type mainstreamrock, Magtens Korridorer gør sig i, er dybt afhængig af sangskrivningens kvalitet, idet den ikke gemmer sig bag hverken klanglige eller kompositoriske eksperimenter. Derfor står det hurtig klart for lytteren, om de respektive sange enten brister eller bærer. Her brister det mestendels.

Love Shop: ’Kærlighed og straf’ (A:larm) Udkommer mandag

Magtens Korridorer: ’Før alting bliver nat’ (Universal) Er udkommet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her