Læsetid: 3 min.

Forelsket masochistisk martyrium

Christel Wiinblads undersøgelse af kærligheden som en nærmest kristen sadomasochisme er intenst udmarvende. Men det er også en ensformig, pligtskyldig sindssyge, som ender et lidt for genkendeligt sted
Man fornemmer, at Christel Wiinblads hovedperson tror på den vanvittige, transcenderende kærlighed, men at hun skal forstå, at den er farlig. Noget, hun skal reddes fra. Og derved ender kvinden igen som et offer.

Malte Kristiansen

7. november 2014

De elskende er en fortælling om destruktiv kærlighed; undertitlen eller genrebetegnelsen er »Et sammenstød«, en kvinde møder en mand, som får hele verden til at styrte omkring hende, og alt bliver oplyst. Wiinblad undersøger forelskelsen som psykose, et frivilligt tab af sig selv i kærligheden.

»...så smuk, som han var, kom han gående dér på gaden, som ud af intet, og det syn væltede ind i hende, det blændede hende fuldstændig. (...) Det var elektrisk, det var smukkere end alt, og nu smilede han til hende, og nu havde hun allerede glemt alt andet end ham«.

Forholdet mellem de elskende er dels præget af et helt eksalteret sprog, dels af vold og ydmygelser (lussinger, hård sex, spyt, psykisk terror), hvis erklærede mål er, at de (især kvinden) skal gå til grunde og genopstå i kærlighedens rensende lys.

Kvinden bliver oplært; bundet og pint, samtidig mister hun grebet om virkeligheden og vælter rundt i en verden, som er lys og skær, frostklar året rundt:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu