Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Den evige Holmes

Deerstalkere, filmklip, kostumer, originalmanuskripter og masser af stemning er med til at gøre Museum of Londons store Sherlock Holmes-udstilling til en god oplevelse
’The Adventure of the Silver Blaze’. Illustration af Sidney Paget fra The Strand Magazine (1892). Alex Werner Private Collection
Kultur
15. december 2014

Opdateret detektivisme – det er, hvad dr. Conan Doyle har givet os‚« skrev journalisten Harry How i det månedlige Strand Magazine i august 1892.

»Vi var hurtigt ved at blive træt af den gamle skoles repræsentant; han var, når han var bedst, en ganske almindelig dødelig (...) Sherlock Holmes trådte ind på den kriminelle arena. Han var på sporet. En kløgtig herre; en kølig, beregnende herre, denne Holmes. Han kunne se sporet på et mord i et garnnøgle og en domsafsigelse i en skål med mælk.«

How var tydeligvis imponeret af Arthur Conan Doyles blot nogle få år gamle, men allerede populære romanfigur, der også optrådte i Strand Magazines spalter. I sin artikel fortæller journalisten om et besøg hos forfatteren, hvor How mødes med et fast håndtryk, venlighed og velvillige svar på alle spørgsmål omkring Sherlock Holmes.

Harry Hows artikel kan man både se i det originale Strand Magazine på den store Sherlock Holmes-udstilling, som for tiden kan opleves på Museum of London i, hvilket den skarpe læser sikkert allerede har deduceret sig frem til, London, og læse i udstillingskataloget, en tyk bog om Sherlock Holmes og de facetter af den berømte og brillante rådgivende detektiv og hans skaber, som man kan dykke ned i på den grundige, stemningsfulde udstilling.

Holmes og levende billeder

Kuratorerne bag udstillingen er nået frem til den rimelige antagelse, at vores indtryk af Sherlock Holmes i høj grad er blevet formet af de mange film, der gennem mere end 100 år er blevet lavet om og med ham, og de tegninger af detektiven, som især to fremragende illustratorer stod bag: Britiske Sidney Paget og amerikanske Frederic Dorr Steele.

Der er selvfølgelig beskrivelser af Holmes i bøgerne, men det er takket være billederne, ikke mindst de levende, at vi for alvor har lært ham at kende – indimellem endda med fysiske attributter, som Conan Doyle slet ikke skriver om, f.eks. den krumme merskumspibe og deerstalker-hatten.

Og det er der, udstillingen begynder: Videoskærme viser klip fra forskellige film og tv-serier, og i højttalere kan man høre lyd og tale fra både filmene og radioadaptationer af Sherlock Holmes, som ikke mindst BBC gennem årene har stået bag.

Det er en effektiv måde at få kickstartet forestillingsevnen og den indre biograf på, og det er umuligt ikke at genkalde sig scener fra både bøger og film, mens man bevæger sig rundt i resten af udstillingen.

Mangesidet detektiv

Udstillingens første del er dedikeret til den lægeuddannede Arthur Conan Doyles liv, hans forfatterkarriere og Sherlock Holmes’ fødsel – og til forfatterens inspirationskilder, fra lægen Joseph Bell, der underviste Conan Doyle på universitetet i Edinburgh og havde en fantastisk iagttagelsesevne, til Edgar Allan Poe, der opfandt detektivromanen med Mordene i Rue Morgue (1841).

Det er fascinerende at se manuskriptet til den første Holmes-historie, En studie i rødt (1887), der er skrevet med Conan Doyles pertentlige håndskrift, og det er sjovt at se det nummer af Beeton’s Christmas Annual, hvori den blev trykt, og som der i dag ikke findes mange af, hvorfor et eksemplar også er mange penge værd.

Anden del af udstillingen handler om de mange sider af multitalentet Sherlock Holmes og hans enorme intellekt. Ikke mindst fokuseres der på Holmes som videnskabsmanden, der foretager eksperimenter hjemme i lejligheden og i monografier f.eks. sammenligner forskellige slags cigaret- og cigaraske, hvilket jo er nyttig information, hvis man finder en smule aske på et gerningssted.

Perfekt timing

Undervejs i udstillingen påpeges det, at Sherlock Holmes i bog og på film og tv i høj grad har farvet vores oplevelse af Victoriatidens London med tyk tåge, hestetrukne drosker på brosten og sensationssøgende avissælgere: »HORRIBLE MURDER IN LONDON! READ ALL ABOUT IT!«

En række malerier fra 1800-tallets London, tidlige fotografier og postkort, hvor man kan se, hvordan byen så ud dengang, understreger den pointe, mens kort og filmede sekvenser viser, hvordan den ned i mindste detalje stedkendte Sherlock Holmes og hans gode ven og kronikør, dr. Watson, bevæger sig rundt i London og omegn: Fra hjemmet i Baker Street 221B til en god restaurant og videre til operaen i Covent Garden eller en togstation og videre med damplokomotiv til andre dele af Storbritannien og endnu en kompleks sag, der skal opklares.

En af kuratorerne, Alex Werner, skriver i sit forord til udstillingskataloget, at det er mere end 60 år siden, at man har kunnet opleve en større udstilling om Sherlock Holmes i England. Det kan måske undre, da bøgerne om Holmes er nogle af de mest populære og filmatiserede nogensinde. Omvendt, noterer Werner sig, er timingen for den nye udstilling perfekt. Aldrig har Holmes-figuren været så populær, som den er nu.

Det skyldes Guy Ritchies to actionfilm med Robert Downey Jr. som Holmes og Jude Law som Watson og især BBC’s fremragende moderniserede Sherlock, hvor Benedict Cumberbatch og Martin Freeman spiller Holmes og Watson. De to mænd bag serien, Steven Moffat og Mark Gatiss, tager sig mange friheder med Sherlock Holmes, men det er gjort med så stor kærlighed til og viden om figuren og universet, at sjæl og ånd er intakt.

Udstillingen på Museum of London vil nok ikke overvælde kendere af Sherlock Holmes og de conaniske skrifter. Men selv sherlocianere vil fryde sig over, at Conan Doyles figur endelig får den udstilling, han har fortjent – og mon ikke også de vil nyde at bevæge sig rundt blandt alle relikvierne, film- og tv-rekvisitter, kostumer, malerier, fotografier, postkort, skriveredskaber, plakater og meget andet, der vækker Sherlock Holmes og hans tid til live?!

Det gjorde jeg i hvert fald.

Udstillingen om Sherlock Holmes kan opleves på Museum of London indtil den 12. april 2015. Mere på museumoflondon.org.uk

Christian Monggaard er medlem af Sherlock Holmes Klubben i Danmark og den lykkelige ejer af et eksemplar af Strand Magazine fra august 1892, hvori man kan læse interviewet med Arthur Conan Doyle

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er en fuldstændig fantastisk udstilling. Jeg så den sammen med to andre Sherlockians og Cumberbatch-fans en lørdag eftermiddag i midten af november.

Bare den måde man bliver lukket ind til udstillingen er så genialt. Jeg elskede hvert skridt, hvert et maleri, hvert et billede, en hver ting.... alt! Især to ting to pusten fra mig, ACD's håndskrevne manuskript og BC's originale Belstaff fra Sherlock! Det var som at se den hellige gral itself ;)

Uanset om man er er hardcore Sherlockian, om man er hoppet på bølgen med BBC's Sherlock eller måske bare har læst et par historier og måske set et par enkelte afsnit af serien med Jeremy Brett fra Granada Television/itv, så er det en udstilling man bare ikke må snyde sig selv for hvis man er i London. Den er alle pengene værd og mere til!

I øvrigt, så kan det i en grad anbefales at købe billetterne hjemmefra på museets hjemmeside, man kan få dem som print selv. På den måde undgår man evt. kø på museet.

Karsten Aaen, Vibeke Rasmussen og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Jeg var ved at skrige, da jeg så Benedict Cumberbatch som Holmes første gang - men måske er det
noget af det geniale ved figuren, at den synes at kunne bære mange apparitioner?

Jeremy Bretts Holmes fortolkning er knap 30.år gammel med jeg mener det er den bedste til dato -gode locations. Desværre er serien aldrig blevet helt komplet med ham, da han blev meget syg med hjertesvigt.

Karsten Aaen, Kristian Rikard og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar

Ja, Jeremy Brett ER også Holmes for mig.

Men Holmes er faktisk skildret særdeles godt andre (overraskende) steder. Her er f.eks. en nylig russisk udgave (med undertekster):

https://www.youtube.com/watch?v=VzwBIvVwuOg

Jeremy Brett var min første Sherlock Holmes, da jeg er for ung til at kunne huske de tidligere udgaver (jeg er født i 1972) og jeg elsker stadig den serie. Den fik mig i gang med at læse bøgerne der i midt-80'erne og jeg har været hooked lige siden.

Jeg var da heller ikke særlig begejstret, da jeg i sin tid hørte der ville komme en moderniseret udgave af Sherlock Holmes. Jeg vidste så godt hvem Benedict Cumberbatch var, jeg havde set ham i et par ting og synes godt om ham, men alene tanken om en Sherlock Holmes i det moderne London, nej... jeg kunne bare ikke se det ville kunne virke. Jeg har så overgivet mig totalt, det gjorde jeg, da jeg så første afsnit i 2011. I dag er det min absolutte yndlingsserie.

Senere har jeg så set noget af det ældre Sherlock Holmes og blandt mine absolut favoritter i dag er Billy Wilders film "The Private Life of Sherlock Holmes".

Vibeke Rasmussen

Yes! til både Jeremy Brett og Benedict Cumberbatch som Holmes og til begge versioners fremstilling af Dr. Watson, der ikke, som det vist ellers var kotume i endnu ældre indspilninger, bliver fremstillet som en lidt forvirret og mindrebegavet hyggeonkel, men derimod som en aktiv del af makkerskabet.

Og 'Nej, nej og atter nej' til Robert Downey Jr. som Holmes!

Christian Monggaard

Ja. Det er en god udstilling. Og jeg er selv meget begejstret for både Jeremy Brett og Benedict Cumberbatchs udgaver af Holmes. Det handler ikke kun om at være tro mod tid og sted, men om at ramme ånden og tonen i Conan Doyles romaner.

"Det skyldes Guy Ritchies to actionfilm med Robert Downey Jr. som Holmes og Jude Law som Watson og især BBC’s fremragende moderniserede Sherlock, hvor Benedict Cumberbatch og Martin Freeman spiller Holmes og Watson. De to mænd bag serien, Steven Moffat og Mark Gatiss, tager sig mange friheder med Sherlock Holmes, men det er gjort med så stor kærlighed til og viden om figuren og universet, at sjæl og ånd er intakt." citat fra artiklen.

Nej, Christin Monggaard! Den er aldeles ikke fremragende, for mig, denne her nye serie med Martin Freeman og Benedict Cumberbatch! Den forsøger at lave en moderne udgave af Sherlock Holmes. Og det gør den altså ikke specielt godt! Jeg har set alle 6 afsnit som er lavet indtil nu. Og kun to af dem fandt jeg gode, bl.a. den med baskervilles hund. Måske fordi Gatiss og Moffat denne gang holdt sig tæt til originalmanuskriptet. I A problem in Belgravia går det da helt galt for dem...de læser noget seksuelt ind i Irene Adler, the only woman who has even beaten Sherlock Holmes. Og desuden er Irene Adler i romanen eller novellen portrætteret som en selvstændig kvinde, der ikke ligger under for nogle mand. Mark og Gatiss har gjort hende til en håndlanger for Moriarty. Som aldeles ikke er en lille gnom, en lille uanselig mand....

Og så ville den gamle Sherlock Holmes aldrig nogensinde selv skyde nogen....

Og så handler det også om, Monggaard, at ødelægge (dekonstruere?) ånden og tonen i Conan Doyle's romaner og noveller, bl.a. ved at læse noget seksuelt ind der hvor der intet er at læse.....

Vibeke Rasmussen

Hvis man nu forestillede sig den klassiske øvelse, hvor man skal udvælge ti film, man ønsker at have med på en fiktiv øde ø, men med den restriktion, at man skulle vælge en Sherlock Holmes-filmatisering, og at man kun måtte vælge én, ville mit valg nu nok, Jeremy Bretts sublime fremstilling ufortalt, falde på en af Basil Rathbones indspilninger. Uden selvfølgelig at kunne vide det tror jeg, at de film kommer tættest på, hvad Arthur Conan Doyle selv må have haft i tankerne, da han skrev fortællingerne.

Jeg skal dog ikke udelukke, at jeg, hvis jeg genså en af hans film i dag, ville komme på andre – hæ, og bedre? – tanker. Tidens tand kan være ganske ubarmhjertig.

Imdb har i øvrigt lavet en liste over samtlige(?) filmatiseringer: http://www.imdb.com/list/ls000683535/