Læsetid: 3 min.

For Tardi er krigen langtfra slut

Jacques Tardi har i snart en halv menneskealder beskæftiget sig med krigen 1914-1919. En krig hans bedstefar overlevede, og som hans bedstemor uforglemmeligt fortalte Tardi om, da han var barn. For ham er det tydeligvis et personligt anliggende
Illustration: Jacques Tardi/’Fandens til krig’

Illustration: Jacques Tardi/’Fandens til krig’

19. december 2014

»Der stod vi så, franske soldater under en blytung sol med fødderne plantet i kornmarken, hovedet på ærens mark, kroppen lammet af rædsel og bukserne fulde af lort.« Sådan møder vi menneskene i den franske mestertegner Jacques Tardis rædselspanorama over første verdenskrig, Fandens til krig. Som ofre for et kollektivt vanvid, i hvilket de er frataget ansvaret for deres og andres liv.

Tardi er emfatisk på det enkelte menneskes side. Hvad enten han skriver og tegner krimier eller krigsberetninger som denne, er hans karakterer fanget i et større spil, ofte af ideologisk eller politisk art. Tardi har i snart en halv menneskealder beskæftiget sig med krigen 1914-1919, en krig hans bedstefar overlevede, og som hans bedstemor uforglemmeligt fortalte ham om, da han var barn. Han anser det tydeligvis for et personligt anliggende.

Han startede med den ekspressionistisk-allegoriske hovedværk Historien om den ukendte soldat (1974). Et andet hovedværk i hans omfattede produktion er Skyttegravskrigen (1993), der samler en række små, kuldslåede skæbnefortællinger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu