Læsetid: 4 min.

Årgang 0 erobrer scenen

Den nye sæson af ’Årgang 0’ fokuserer for en gang skyld ikke på forældrenes parforholdsproblemer, økonomiske udfordringer eller depressioner. For Rachel, Emma, Christian og Stephanie er nu blevet så store, at der alene i deres liv er stof nok til at fylde et helt program. Hvis altså bare tilrettelæggerne tør gå tæt på
At komme ind i hovedet på en flok teenagere, er en svær opgave, og at udlevere sig selv til hele Danmark er det næsten ubarmhjertigt at bede unge under ombygning om. Men det er prisen, de må betale, hvis der forsat skal komme godt tv ud af den aftale, deres forældre har lavet med TV 2.

TV 2

8. januar 2015

Emma, Rachel, Christian og Stephanie er blevet 14 år og store nok til at have deres egne liv og tanker at tumle med.

I tirsdags rullede første afsnit af denne sæsons Årgang 0 over skærmen, og denne gang er forældrenes arbejdsliv, forhold og psykiske op- og nedture trådt i baggrunden til fordel for årtusindebørnenes teenagefrustrationer.

I Tarm har de ufaglærte forældre Poul-Erik og Lenes kriser altid fyldt meget: arbejdsløshed, gældssanering og kærlighedsproblemer. Men denne gang er det Emma, der har haft et svært år. I en måned har hun ikke været i skole, men ligget i sin seng for nedrullede gardiner og kigget ud i luften. Efter et ulykkeligt skoleskifte har hun kæmpet med hovedpine, svimmelhed og træthed, uden at kunne falde i søvn.

»Jeg ligger mest og kigger ud i luften og tænker på, om jeg nu har husket alt det, jeg skulle i dag, og om jeg har lavet alle mine lektier,« siger hun.

For Emma vil gøre alting til perfektion. Hun vil være perfekt i skolen, være en perfekt datter og have et perfekt værelse, hvor alt skal stå på sin rette plads. Da intervieweren spørger hende, hvorfor hun stiller så høje krav til sig selv, svarer hun, at »det jo er rarest for alle, hvis man gør sine ting ordentligt«.

Spejlæg, coming up!

I Aabenraa er overintelligente Rachel blevet teenager og har– ifølge sin mor, apotekerfruen Theresia – fået primadonnanykker. Rachel trækker den så langt, hun kan, når der skal dækkes bord, og snerrer af sin bror, når han beder hende lette røven og komme i gang.

»David, lad være med at stresse mig,« siger hun og slår ud med armene, inden hun på dramatisk vis forlader stuen.

Og så er hun begyndt at eksperimentere med sit tøj: »Jeg tror bare, jeg går efter boho-stilen til sommer,« siger hun opgivende til sin mor, mens hun spejler sig iført ternede bukser, en åben cowboyskjorte og en sort elastik omkring hovedet, der puffer håret op.

Hos velhaverfamilien i Aarhus skiftevis spiser og slænger Christian sig foran fjernsynet. Som han er fremstillet i årets første afsnit, virker det, som om han får sin mor til at hoppe og springe for sig. Er han sulten, laver moderen Tina to spejlæg, og da Christian spørger, om hun ikke har lavet flere, går hun i køkkenet og steger to til. Hun henter også den sodavand, Christian kalder på inde fra stuen, hvor han ser Paradise Hotel.

Hans lillebror Ludvig fortæller, at Christian er begyndt at låse døren ind til sit værelse, og at han gerne vil have mere privatliv. Christian – som kom med i Årgang 0 på et afbud og derfor ikke var med fra starten – har altid været det barn, det som seer er sværest at komme tæt på. Det bliver ikke lettere nu, hvor han ikke bare trækker sig fra familien, men også fortæller mindre til kameraerne.

I Slagelse demonstrerer Stephanie, der er vokset op i kaos og som skilsmissebarn, hvordan hun med stor sikkerhed bruger third screen, mens vi andre først lige er ved at forstå meningen med second screen. På computeren taler hun med en veninde over Skype, mens hun på mobilen facetimer med en anden og samtidig tager billeder af sig selv og veninderne med sin iPad.

Hun afslutter opkaldene med at fortælle sine veninder, at hun elsker dem, ligesom hun fortæller, hvor højt hun elsker sine brødre Romeo og William, som hun ikke ser så tit, da de bor hos moderen Christina i Sverige. For Stephanie er det blevet et problemfyldt valg, om hun i weekenderne skal rejse over Øresund og besøge sin mor og brødre, eller om hun skal blive i Slagelse og være sammen med veninderne. For som den ’minivoksen’, hun allerede i flere år har været, vil hun gerne gøre alle glade.

Socialklasse-tv

Årgang 0 har aldrig været nogen særlig velegnet serie at hoppe på undervejs. Enten følger man med, eller også gør man ikke. Førstegangsseere vil måske smile lidt af Rachel, der danser foran sin Nintendo Wii og med lukkede øjne svarer »tres bien«, da hun bliver spurgt, hvad hun synes om frivilligt at gå til fransk, men ellers vil førstegangsseeren nok finde programmet hamrende stillestående og banalt.

For dem, der har set med hele vejen, sker der til gengæld noget nu, hvor børnene er voksne nok til at indtage de hovedroller, programmet hele tiden har tiltænkt dem. Selv om vi stadig skal høre lidt om den dårlige økonomi hos familien i Tarm og om de lange arbejdsuger hos apotekerparret i Aabenraa, ser det efter første afsnit af denne sæson ud til, at det nu er børnenes kriser, der er i fokus.

Bundsolide Emma stiller for høje krav til sig selv, alvorlige Rachel drømmer sig ældre, mens Stephanie prøver at dosere sin kærlighed ligeligt mellem dem, der elsker hende, og Christian trækker sig mere ind i sig selv.

Indtil nu har Årgang 0 været et interessant portræt af de forskellige sociale, kulturelle og økonomiske klasser, der findes i Danmark, men hvis programmet herfra skal løfte sig, skal man turde give endnu mere slip på forældrene og gå tættere på børnene. At komme ind i hovedet på en flok teenagere, er en svær opgave, og at udlevere sig selv til hele Danmark er det næsten ubarmhjertigt at bede unge under ombygning om.

Men det er prisen, de må betale, hvis der forsat skal komme godt tv ud af den aftale, deres forældre har lavet med TV 2 om at lukke hele Danmark ind i de første 18 år af deres liv. Det er nu, konceptet kan vise sig uholdbart, men det er også nu, det kan blive rigtigt interessant.

’Årgang 0’, tirsdage kl.20 på TV 2

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu