Læsetid: 5 min.

Turing, testen og tragedien

Den engelske matematiker Alan Turing (1912-1954) er ophavsmand til en af de ideer, der danner fundament for nutidens informationssamfund. Hans opførsel kunne være ret excentrisk, og så var han homoseksuel, hvilket mildest talt var ugleset i datidens England. Snart har filmen ’The Imitation Game’ premiere i Danmark. At lave en stjernebesat film om Turings liv virker som en oplagt idé, og her kan udfordringen være ikke at lægge til, men måske tværtimod at vælge fra
Benedict Cumberbatch spiller rollen som den engelske matematiker Alan Turing (1912-1954) i ’The Imitation Game’.

SF Film

22. januar 2015

Det stod ikke skrevet i stjernerne, at Alan Turing en dag skule blive en af det 20. århundredes største videnskabsmænd. Skolegangen vægtede den humanistiske dannelse, hvilket ikke var Turings styrke. Til gengæld brugte han fritiden på at læse om først naturvidenskabelige og siden matematiske emner. Faktisk var det ikke før, det lykkedes ham at blive optaget på universitetet i Cambridge, at han til fulde kunne dyrke og udvikle sine egne intellektuelle interesser.

Det var under sine studier, at Turing stiftede bekendtskab med et af datidens brændende matematiske spørgsmål: Kan man finde en metode, som kan afgøre, om en matematisk påstand kan bevises? Turing tog udfordringen op, og han fandt en løsning, som han beskrev i sin første berømte artikel i 1936. Kort sagt bestod løsningen i en idé, som vi i dag kender som Turingmaskinen. Det særlige ved denne abstrakte maskine er, at den kan programmeres til at læse og skrive tegn på et uendeligt langt stykke papir. Dermed kan den udføre en hvilken som helst algoritme.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Heidi Larsen
  • Kristian Rikard
Heidi Larsen og Kristian Rikard anbefalede denne artikel

Kommentarer

En drilagtig nørd har lavet en meget brugbar version af Turings test. Hans mekanik efterligner en ældre australsk herre, og er udelukkende skabt til at modtage opkald fra telemarketing. Hans "svar" er optimerede til at holde opkald fra sælgere af falske eller overflødige produkter og andre lignende småsvindlere grundigt beskæftigede så længe som muligt. Standardtiden ser ud til at være mindst 15 minutter, før de (måske) opdager at "Lenny" er en robot.

Kristian Rikard

"Men i datidens England var homoseksualitet ikke accepteret". Og dog - det var
den åbenlyse homoseksualitet man bandlyste, hvor imod den diskrete levede i
bedste velgående. Tænk på hvor mange år der faktisk gik, før f.eks. Oscar Wilde
stod for fald.

Herman Hansen

Først bidrager Turing væsentlig til afslutningen a WW2 og siden presses han til tvangsmedicinering og selvmord som tak. Hvorfor skal de anderledes hades så meget og straffes så hård?

Måske er det relevant at minde om, at datalogiens nobelpris, Turingprisen, siden 1966 er blevet uddelt 48 gange, og den 40. gang gik den til en dansker, professor Peter Naur, for hans udvikling af det første helstøbte, konsekvente og generelle, formelle højniveau-standardsprog, Algol 60. I betragtning af, at datalogi præger vores allesammens hverdag var Alan Turing en gigant.

Espen Bøgh, Heidi Larsen, Jorgen Hansen og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar