Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Den venlige rejsende

Kristen Bjørnkjær er på langfart med Mærsk, men rejser også tilbage i sit eget liv. Det er lærerigt, men der er også lidt tak for turen over bogen
Kultur
23. januar 2015

En rejse med Mærsk - og gennem livet står der på forsiden. Og det er en præcis varedeklaration. Kristen Bjørnkær har i en artikel i Information omtalt Christinia som lige så lukket som Mærsk, og det får Mærsk til at rykke frem i skoene og invitere ham på sightseeing i rederiet. De bliver så glade for hans efterfølgende reportage, at han får tilbud, om at sejle lige hvorhen han vil på et af Mærsk store skibe. Det ender med en tur fra Singapore over Sydkorea til Shanghai.

Turen med Mærsk bliver rammen om reflektioner over livet. Med en indre rammefortælling om Kristen Bjørnkær og hans brors køretur til barndommens landsby, hvor Kristen skal holde foredrag om sit liv, og de tanker, det sætter i gang. Bjørnkjærs egen udvikling fra den lille trygge jyske landsby til det københavnske kulturparnas, og samfundets udvikling fra hestetrukken plov til cyber-highway. Han ser vist sig selv mere som en iagttager end som en deltager, men er dog ikke uden selvfølelse. Hans medbragte ven på containerskibet, økonomiprofessoren Ole, har altid mindet ham om Tony Curtis, selv mener han, at han på en god dag minder mere om Al Pacino. Godt så. Han virker befriende uden skyldfølelse over at have bevæget sig fra barndomshjemmets ureflekterede tilknytning til partiet Venstre, over mod ungdommens socialisme og tilbage igen til et eller andet ikke nærmere partipolitisk defineret humanistisk livssyn. Hans ungdomsvenner kalder ham højreorienteret. Det har ført til brud, forstår vi, men ikke værre end at de kunne repareres igen. Han er nok jyde. Men ikke stejl.

Associationerne får frit løb. For eksempel fra to unge filippinske kvinders korte tur på båden til gymnasietidens sværmerier: »Selv var jeg heldigere end de fleste. Jeg fik en kæreste i sidste gymnasieklasse.« Vi får en klar fornemmelse af, at bare få dage i en ren mandeverden på det store skib, gør kvinder umådeholdent interessante. Det har man jo hørt om før. Gymnasiekæresten blev i øvrigt kun inviteret hjem, når Kristen var alene hjemme, og det resulterede i en graviditet og abort ved hjælp af gode forbindelser allerede i gymnasiet.

Høflig interesse

Han er mere forfatter end journalist. Reflektionerne flyder jævnt uden efterfølgende research. Den fri abort kom »et stykke ind i 1970’erne«, det var i 1973, og »Huhej, så blev p-pillen opfundet, og det vendte op og ned på al hidtidig adfærd«. P-pillen kom i til Danmark i 1966, og selv om seksualmoralen absolut ændrede sig drastisk, så er sex før ægteskabet altså ikke en revolutionerende adfærd. Jævnfør hans gymnasiekærestes abort. Småligt måske, men hans ungdomsveninde Ulla Terkelsen hedder Terkelsen uden h. Den slags ville hun altid selv have styr på.

Kristen Bjørnkær er det modsatte af en distanceblænder. Jeg har grundet over, om der findes et præcist ord for sådan en, men har ikke kunnet komme på det rigtige udtryk. Han er venlig og ordentlig, og går til sine omgivelser med høflig interesse. Han understreger, at Mærsk ikke har sat betingelser for hans tur. Han kan skrive, hvad han vil, eller helt lade være med at skrive. Alligevel skinner det klart igennem, at han som gæst føler sig forpligtet til at kvittere. Ind imellem antager beskrivelserne af det enorme containerskib, Edith Mærsk, og besætningen, karakter af det velopdragne englændere i gamle dage kaldte et bread and butter letter, et høfligt tak for sidst.

Vi får meget at vide om livet på Edith Mærsk, og for folk som drømmer om at tage på langfart er det lærerigt. Selv var jeg under det indledende kapitels beskrivelse af tilbuddet fra rederiet langt inde i overvejelser om man mon kunne gøre Bjørnkjær kunsten efter og sikre sig en skrivepause til søs. Desværre må jeg hudløst ærligt indrømme, at jeg sidder tilbage med en fornemmelse af, at opholdet på et containerskib godt kan blive lumsk kedeligt, hvis man ikke har en naturlig arbejdsfunktion ombord. Vi får rigtig mange beskrivelser af, hvordan forfatteren, blok og mikrofon i hånd, banker på diverse døre og omhyggeligt skriver ned, hvad besætning fra kaptajn, styrmand et, to, og tre, maskinmester, kok kadetter og matroser har at fortælle. De er allesamme glade for at sejle med Mærsk.

Og foredraget hjemme i landsbyen var en succes.

Øst for Suez
Kristen Bjørnkjær
People’s Press
250 sider
299,95 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her