Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Viljens triumf

Angelina Jolie følger den slagne vej i sin seneste opgave som instruktør, ’Unbroken’. Ud af det er der kommet en film, som nok fortæller en utrolig og sand historie, men som også er alt for fersk og kedelig
Filmen, der har det britiske stortalent Jack O’Connell i hovedrollen, handler om mesterløberen Louis Zamperini, der både vinder bronze for USA ved OL i Berlin i 1936 og under Anden Verdenskrig overlever en måned i en redningsbåd i Stillehavet og to år i en japansk krigsfangelejr.

Filmen, der har det britiske stortalent Jack O’Connell i hovedrollen, handler om mesterløberen Louis Zamperini, der både vinder bronze for USA ved OL i Berlin i 1936 og under Anden Verdenskrig overlever en måned i en redningsbåd i Stillehavet og to år i en japansk krigsfangelejr.

UPI

Kultur
8. januar 2015

Unbroken, Angelina Jolies anden film som instruktør, er ikke bare ’baseret på en sand historie’. Det er ’en sand historie’, som der står på forteksterne.

Det er altid farligt at påstå den slags, når man laver fiktionsfilm – det er noget af en spændetrøje at give sig selv på – men måske skyldes det, at Unbroken fortæller så utrolig en historie: Hvis ikke vi fik at vide, at den var sand, ville vi ikke tro på, at den var det.

Filmen, der har det britiske stortalent Jack O’Connell i hovedrollen, handler om mesterløberen Louis Zamperini, der både vinder bronze for USA ved OL i Berlin i 1936 og under Anden Verdenskrig overlever en måned i en redningsbåd i Stillehavet og to år i en japansk krigsfangelejr.

Fangelejren er et helvede på jord, men ligegyldig, hvad den sadistiske lejrkommandant, Watanabe (Takamasa Ishihara), så end udsætter Louis for af modbydeligheder – ydmygelser og daglige tæv med en bambusstav er nogle af dem – lykkes det ikke at knække ham.

Og det er i bund og grund, hvad Unbroken er: En sympatisk og opbyggelig, men også sentimental, langtrukken og alt for konventionel hyldest til den menneskelige vilje og overlevelseskraft. Faktisk er det en sært gammeldags film, Angelina Jolie har lavet. Den er flot iscenesat og minder i sine episke ambitioner i glimt om både David Leans Broen over floden Kwai (1957) og John Sturgess’ Den store flugt (1963).

Unbroken mangler dog de to krigsklassikeres humor, tempo og uimponerede schwung, måske fordi Jolie ikke har været interesseret i at lave en underholdningsfilm, der er baseret på virkelige begivenheder og har visse dramatiske rammer at boltre sig indenfor. Nej, hun har hellere villet lave en dydig, unuanceret helgenkåring, der ikke tager chancer og ender med at stivne i hensynet til den såkaldte sandhed.

Spørgsmålet er, om ikke man gør sandheden en bjørnetjeneste, når man fortæller om den på så uinspireret en facon.

Den slagne vej

Der er ellers mange andre historier og detaljer i Unbroken, som man undervejs bliver interesseret i, og som ville have været mere overraskende og originale vinkler på det velkendte stof. I efterskriftet til filmen hedder det for eksempel, at Louis Zamperini efter krigen lærte, at vejen frem var tilgivelse, ikke hævn. Hvorfor fortæller Angelina Jolie ikke mere om det – som Jonathan Teplitzky i sidste års The Railway Man – eller om den sadistiske, psykopatiske lejrkommandant, hvis vanvid er foruroligende og fascinerende?

Japanerne prøver også på et tidspunkt at bruge Louis – han er jo en berømt OL-atlet – i propagandaøjemed, men i modsætning til en håndfuld andre amerikanske soldater, man ser et glimt af i Tokyo, nægter Louis at fortælle løgne om USA i radioen. Hvem var de andre soldater, hvorfor sagde de ja, og hvad skete der med dem efter krigen?

Men Jolie og hendes fire manuskriptforfattere – der helt uforklarligt inkluderer Joel og Ethan Coen, som ellers er kendt for at gøre tingene på en egensindig og skæv måde – følger konsekvent den slagne og kedelige vej. Og så hjælper det altså ikke spor, at historien om Louis Zamperini er både utrolig og sand.

’Unbroken’ Instruktion: Angelina Jolie. Manuskript: Joel Coen, Ethan Coen, Richard LaGravenese og William Nicholson. Amerikansk (Biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her