Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Gadedrenget spionparodi

Filmatiseringen af tegneserien ’The Secret Service’ har budget og stjerner til at lave cool James Bond-spoof, men sigter plat og rammer råt
Colin Firth er i front som den para-plybevæbnede Galahad, der efter en anden agents drabelige død skal finde en ny rekrut uden noget at miste.

Colin Firth er i front som den para-plybevæbnede Galahad, der efter en anden agents drabelige død skal finde en ny rekrut uden noget at miste.

SF Film

Kultur
26. februar 2015

James Bond-filmene er et elsket fænomen med et hav af faste elementer, som man let kan lave indforståede variationer over. Allerede i 1960’erne var Erik Balling på pletten med Slå først, Frede og Slap af, Frede, og siden har Mike Myers taget spionkonventionerne ud på overdrevet i Austin Powers-filmene.

Nu melder Kick-Ass-instruktøren Matthew Vaughn sig også i spoof-koret, og han har samlet en imponerende flok stjerner som Colin Firth, Michael Caine og Samuel L. Jackson til sin actionkomedie The Kingsman om en hemmelig eliteorganisation af agenter med behov for en ny Lancelot til at redde verden.

Smagløs vold

Firth er først i front som den paraplybevæbnede Galahad, der efter en anden agents drabelige død skal finde en ny rekrut uden noget at miste. Valget falder på den unge Eggsy (Taron Egerton), hvis far en gang reddede Galahads liv. Eggsy er for street til nålestribet stil, men han viser sig at have andre talenter under rekrutternes uhyrlige træning. Frem for alt har debutanten Taron Egerton en ustyrlig charme og formår at brænde igennem i både de dramatiske og latterlige scener.

Egerton og co. kan imidlertid ikke redde det over to timer lange overgearede rod af en film, som det ene øjeblik vil have os til for alvor at engagere os i rekrutternes træning eller en arbejderklassemors skæbne, og næste øjeblik lader en læspende Samuel L. Jackson fjolle sig igennem som blodsart teknologiskurk, mens karaktererne diskuterer filmreferencer, og hoveder eksploderer som festfyrværkeri.

Volden er eksplicit fra starten og accellerer frem til en smagløs scene i en amerikansk kirke, hvor Firth ondulerer en hel menighed. Firth får bestemt afsøgt nye grænser, men lader i sekvenser også til at have svært ved at finde en grimasse, der kan passe til den selvtilfredse genreparodi, som forståeligt har fået en anbefalet 15- års aldersgrænse.

Vaughns Kick-Ass-fans vil måske føle sig underholdt. Andre kan med god grund ærgre sig over spildet af talent og et budget, som faktisk kunne have leveret et sjovt og imponerende møde mellem britiske Bond-elementer og amerikansk tegneserieaction.

’Kingsman: The Secret Service’ Instruktion: Matthew Vaughn. Manuskript: Jane Goldman og Matthew Vaughn. Engelsk (Imperial, Palads, Cinemaxx, Empire, Falkoner og en række biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her