Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Når sort og hvid bliver til grå aske

’The Green Prince’ fortæller den ufattelige, men sande historie om Mosab Yousef – søn af en Hamas-imam – der bliver meddeler for den israelske efterretningstjeneste
’The Green Prince’ fortæller den ufattelige, men sande historie om Mosab Yousef – søn af en Hamas-imam – der bliver meddeler for den israelske efterretningstjeneste

Cinemateket

Kultur
26. februar 2015

Den israelske efterretningstjeneste Shin Bet har ventet på, at Mosab Hassan Yousef træder forkert, og da han i midten af 1990’erne køber illegale våben, så hugger de til. Som søn af Sheikh Hassan Yousef – en af de syv grundlæggere af den palæstinensiske politiske organisation Hamas – bliver Mosab omgående udsat for tortur, men også snart for mere snedige former for overtalelse. Målet er at vende den unge mand mod sine egne, og på forunderlig vis lykkes det.

Under dæknavnet The Green Prince og som assistent for sin far bliver palæstinensiske Mosab Yousef israelernes afgørende muldvarp i toppen af Hamas, og han udvikler et tæt forhold til sin ’handler’, Gonen Ben Yitzhak, manden der fik ham vendt, og som nu er hans faste kontakt.

Skam på mange planer

Det lyder som en af den slags plots, en Hollywood-producer ville kvie sig ved at producere. Hvordan sandsynliggøre, at en søn vender sig mod sin egen far, sin familie, sit folk? Well, det behøver dokumentarfilmen The Green Prince ikke. For der sidder han, Mosab Hassan Yousef, foran kameraet og fortæller sin historie. Og det gør Shin Bet-officeren Yitzhak også.

I en højeffektiv blanding af spion-thriller-greb med masser af fingerede overvågningsbilleder og lån fra tidens nyhedsoptagelser og nye interview med de to herrer guides vi igennem den fascinerende historie. Fascinerende ikke kun fordi den virker så usandsynlig, men også fordi den kommer til at handle om en ung palæstinensisk mand, der i mødet med Hamas’ brutalitet, må se sin sort-hvide opfattelse af konflikten blive forvandlet til grå aske. En ung mand der kæmper med skam på mange planer og samtidig forsøger at få bragt pacifisme og respekt for menneskeliv ind i den uløselige konflikt. Det hævdes, at hans informationer – og modkrav – har reddet mange menneskeliv.

Komplekse moralske diskussioner

The Green Prince modarbejdes en kende af sin lige lovlig actionprægede Enemy of The State-æstetik, der hele tiden betoner det nervepirrende dobbeltspil og den brutale politik. Det sker blandt andet på bekostning af det uventede venskab mellem de to mænd på hver side af grænsen, som savner en del uddybelse. Men der er dog plads til nuancer i Mosab Yousefs stadigt mere komplekse moralske indre diskussioner – og det er jo mere, end hvad vi ellers er vant til, når det kommer til den her type konflikter.

’The Green Prince’ Instruktion og manuskript: Nadav Schirman. Tysk-britisk-israelsk (vises den 26.2.-6.3. i Cinemateket i København i samarbejde med Copenhagen Jewish Film Festival)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her