Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Ud at glo i skuffer

Det er meget menneskeligt at være forudsigelig og meget forventeligt, at man alligevel stikker ud. Det ved livsstilseksperterne fra ’Kender du typen?’, og derfor er det en fornøjelse at kigge dem over skulderen, når de kigger i kendte folks skuffer
Ville du gerne kigge ind ad vinduer og ned i folks skuffer? Så ser du sikkert ’Kender du typen?’ DR’s quiz-program med livsstilseksperter.

Ville du gerne kigge ind ad vinduer og ned i folks skuffer? Så ser du sikkert ’Kender du typen?’ DR’s quiz-program med livsstilseksperter.

Fra DR

Kultur
5. marts 2015

At typebestemme sine artsfæller er en selskabsleg, der gør sig godt på tv. I Kender du typen? foregår det på den måde, at to livsstilseksperter kommer hjem til en fraværende kendis, kigger sig omkring, siger, hvad de ser, udleder en hel masse, der samler sig til et portræt af den fraværende og de generelle tendenser, vedkommende repræsenterer. Til sidst gætter de (næsten altid), hvem kendissen er.

Vedkommende dukker op, føler sig genkendt og virker glad. Jeg har set programmet siden 1990’erne, hvor det handlede om folk, der ikke var kendt fra tv.

Jeg har altid opfattet det som en erstatning for at glo ind ad fremmede folks vinduer, åbne sine værters skuffer og andre ting, man er for velopdragen til. På den måde er det en overraskende smal sag at interessere sig for, hvilken kendt dansker det mon er, der i mandagens sæsonpremiere på Kender du typen? er gået all in på overtøjsgarderoben og pt. har 30 jakker i brug.

En parade af aha-oplevelser

Guidet af Mads Steffensen, som er dansk mester i lun hygge, kigger livsstilseksperterne Anne Glad og Flemming Møldrup på møbler, tøj, madvarer, ferie-, motions- og selskabsvaner, og det hele hænger sammen og giver mening i et samlet billede.

Eksperterne kan se på sofaen, om grøntsagerne er økologiske, og på bogreolen om dens ejer har tatoveringer (historisk interesse med særlig fokus på Anden Verdenskrig tyder på det modsatte, lærer man). Alle ting i hvert eneste rum signalerer alt muligt, og signalerne bliver opfanget og analyseret grundigt. Livsstilseksperterne quizzer om den fraværende hovedpersons vaner og ejendele, svarene giver ikke altid sig selv, men når de bliver afsløret, siger de: Selvfølgelig. Sådan må det være. Selvfølgelig har han den bil. Selvfølgelig er hans fjernsyn og hans sengetæppe farvekoordineret. Det kunne dårligt være anderledes. Livsstilseksperterne ved, hvad folk almindeligvis kan lide, det er deres job, og de er gode til det. De har læst tabeller og statistikker, peger sammenfald og tendenser ud, som man næsten selv havde luret, og faciliterer en parade af aha-oplevelser for den bare lidt opmærksomme seer. Hvis man ved nok, er de fleste forbrugsmønstre og livsstile forudsigelige.

Men Kender du typen? fejrer også de udfald, der er i forudsigeligheden. Det kan være små overrumplende detaljer, som en bibel i en natbordsskuffe; en glæde ved step-fitness, der strider mod alt, hvad læderstolene signalerede, eller kombinationen af forkærlighed for mikrobølgeovnsburgere og et princip om ikke at købe importerede æbler (en modsigelse som Anne Glad dog kan forklare med hovedpersonens Politiken-abonnement). Det kan også være mere særegne ritualer. Trofaste seere vil nok ikke huske maleren Poul Pavas boligindretning lige så tydeligt som hans selvopfundne jordfitness (eller var det jordterapi? Genialt var det i hvert fald), der gik ud på at fylde et antal huller, som en nabo på bestilling havde gravet til formålet, med jord. Og selv om jeg ikke glemmer Pia Raugs fornemt flippede gemakker lige foreløbig, er det hendes daglige skål i Fernet Branca med moren over telefonen, jeg oftest tænker på.

Og så er der den lingo, man lærer af livsstilseksperterne: En man snack er en salt, fed og kødholdig lille spise, der understøtter maskuliniteten. Hospicehylden er det sted i køleskabet, hvor dyre delikatessevarer kan overskride sidste salgsdato i ro og fred. Og et dekonstrueret køkken er et smagfuldt indrettet rum med fancy komfur, forskellige antikviteter og ikke så meget køkkenbord at gøre godt med.

Begyndelsen på et smukt venskab

Den mandlige livsstilsekspert Flemming Møldrup er ny i Kender du typen? Han er lidt mere goofy og selvironisk end forgængeren Christian Grau, der var en livsnydertype med tilbagestrøget hår og altid havde champagne liggende i køleskabet. Flemming Møldrup har bare ikke de uforudsete champagnestunder i sit liv, siger han, og det ser ikke ud til at være noget problem. Han beskriver sig selv som en mand i den mellemvirile alder, kalder sin egen krop for en shawarma-bar, når Mads Steffensen kalder sin for et tempel, og så er han ikke bleg for at smigre sig ind på de andre. Det virker så godt, så godt. Alle bliver glade og stemningen tager en fjantet drejning, der klæder programmet.

Fordi Kender du typen? dybest set handler om, hvor langt man kan nå med generaliseringer, kommer det ikke som et chok, når programmet insisterer på et menneskesyn til den lidt (køns) konforme side. Den mandlige hovedpersons hobby viser sig ikke at være fridykning, men derimod orkidédyrkning. Anne Glad konstaterer, at han via blomsterne er i kontakt med sin feminine side. Mads Steffensen spørger Flemming Møldrup, om ikke det er en lille smule fimset. »Nej …,« svarer han, »… jeg vil faktisk sige, det er meget maskulint. Det er meget modigt, og det er maskulint at være modig«.

Jeg ved ikke lige, om det er modigt at passe blomster, og om det er specifikt maskulint at være modig, men i hvert fald er det charmerende at være imponeret, og det er de, værten og de to eksperter. Igen og igen, over den hemmelige hovedpersons særegenheder, over al den personlighed som boligerne emmer af, og over hinandens viden og vittigheder. Der er kontrasmiger og grineflip i luften, de regner det hele ud og jubler. Det ligner i det hele taget begyndelsen på et smukt venskab mellem Flemming Møldrup, Anne Glad og Mads Steffensen.

’Kender du typen?’ sendes mandage kl. 20 på DR1

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her