Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Hollænder lavede en Elvstrøm i Reykjavik

Den hollandske stormester Erwin L’ami var en sikker vinder før tid i den islandske hovedstad
Kultur
23. marts 2015

Den hollandske stormester Erwin L’ami var kun seedet som nr. 11 i Reykjavik Open, men oplevede ikke desto mindre sin karrieres hidtil største triumf, da han vandt i så overlegen stil, at det ledte tankerne hen på den legendariske sejlsportsmand Paul Elvstrøm, der ved flere store stævner havde sikret sig en guldmedalje i sin bådtype (finnjolle) allerede inden sidste sejlads.

Efter 9 af de 10 runder havde den flyvende hollænder nemlig scoret formidable 8,5 points og kunne ikke længere indhentes. Derfor betød det ikke noget for ham, at han i sidste runde med de hvide brikker tabte til ukraineren Pavel Eljanov, der dermed snuppede andenpladsen på deling med den franske stormester Fabien Libiszewski. Begge landede på 8 points.

Et højdepunkt for L’ami indtraf i 6. runde, hvor han som hvid høstede en relativt nem sejr over forhåndsfavoritten, GM Mamedyarov fra Aserbajdsjan:

1.d4 d6 2.c4 e5 3.Sc3 exd4 4.Dxd4 Sc6 5.Dd2 g6 6.b3 Lg7 7.Lb2 Sf6 8.g3 0–0 9.Lg2 Te8 10.Sf3 Lf5 11.Sh4 Ld7 12.0–0 Dc8 13.Tfe1 Lh3 14.Lh1 Dg4 15.Sg2 Dd4 16.Tad1 Se4 17.Dxd4 Lxd4 18.Txd4! – et stærkt kvalitetsoffer! - Sxd4 19.Sf4 Sg5 20.Sxh3 Sxh3+ 21.Kf1 …

Se diagrammet

Den aserbajdsjanske superstormester opgav ret overraskende allerede i denne stilling. Men den sorte stilling er rådden, og kapitulationen er ved nærmere eftersyn logisk nok. Bonden på b7 hænger, og der truer Se4 med dobbeltangreb mod d4 og f6.

De danske deltagere gjorde ikke det store væsen af sig. Bedst gik det for Danmarksmesteren Allan Stig Rasmussen, der blev noteret for 6,5 points, mens Andreas Skytte Hagen og Thomas Schou-Moldt begge scorede 6 points.

Første runde af årets DM, der indledes på lørdag i Svendborg, byder efter lodtrækningen på følgende opgør: GM Sune Berg Hansen-FM Jacob Carstensen, IM Jens Ove Fries Nielsen-GM Curt Hansen, GM Allan Stig Rasmussen-IM Mikkel Antonsen, IM Igor Teplyi-GM Jens Kristiansen samt IM Kassa Korley-IM Simon Bekker-Jensen.

Det bliver spændende at se, hvordan Curt Hansens comeback spænder af, men Sune Berg Hansen og Allan Stig må på forhånd stå som favoritter til at snuppe DM-titlen anno 2015.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her