Læsetid: 2 min.

Den korte krig

Soldaten – og ikke storpolitikken – er i fokus i Roni Ezras realistiske og dramatiske spillefilmsdebut om de timer, da tyskerne tromlede over grænsen
’9. april’ skildrer en deling danske soldater, der med 40 styks skarp ammuniation og på cykler udgjorde fortroppen af det danske forsvar den skæbnesvangre morgen for nøjagtig 75 år siden, da de tyske tropper overskred grænsen i Sønderjylland.

’9. april’ skildrer en deling danske soldater, der med 40 styks skarp ammuniation og på cykler udgjorde fortroppen af det danske forsvar den skæbnesvangre morgen for nøjagtig 75 år siden, da de tyske tropper overskred grænsen i Sønderjylland.

Nordisk Film

12. marts 2015

De af os, der fulgte med i historietimerne, ved godt, at danske soldater mistede livet den 9. april 1940. Men hvor mange blev dræbt? Hvem var de? Og hvad skete der? Disse spørgsmål er drivkraften i 9. april, et intenst lille drama, der samtidig antyder, at menneskeliv kunne være blevet sparet, hvis landets officerer og politikere havde været på dupperne og tænkt sig om.

Der var sikkert ikke meget, der havde ændret sig i det store perspektiv, tyskerne havde tromlet over os alligevel, men det syntes i dette tilfælde sagen uvedkommende. Den spillefilmsdebuterende instruktør Roni Ezra – og hans manusforfatter Tobias Lindholm (Kapringen, Jagten) – vil hverken diskutere storpolitik eller stille spørgsmål ved historiebøgernes såkaldte sandheder, men derimod skildre de små mennesker fanget i det store drama. Fokus er derfor på en fiktiv deling danske soldater, der ingen indflydelse havde på beslutningerne, men blot gjorde, hvad de fik besked på, den skæbnesvangre morgen for nøjagtig 75 år siden, da de tyske tropper overskred grænsen i Sønderjylland.

9. april starter aftenen inden på en kaserne i højeste beredskab. I flere dage har rygterne om tyske troppebevægelser svirret, og der bliver derfor øvet grundigt på skydebanen – ikke mindst i at lappe cykler. Alt sammen under overvågning af højtidelige officerer, der nyder både biltransport, cognac og frisklavet kaffe ude i terrænet.

Småting har betydning

Som i eksempelvis Stanley Kubricks Full Metal Jacket og Joel Schumachers Tigerland er pointen også i 9. april, at soldaten ikke kan øve sig på den virkelige krig, uanset hvor mange gange han lader sit gevær eller knapper sin uniform – specielt ikke hvis befalingerne svigter.

Det erfarer den sønderjyske deling, da de tidligt om morgenen under ledelse af sekondløjtnant Sand (Pilou Asbæk) får ordre om at cykle sydpå for at udgøre den forreste del af den danske forsvarslinje. Men 40 styks skarp ammunition, en god nats søvn og en hårdtpumpet herrecykel kan selvfølgelig intet stille op mod den effektive tyske militærmaskine. Endnu mere absurd bliver det, da delingen må flygte gennem en landsby, hvor alle er på gaden for at følge med i løjerne, og da de slutteligt erfarer, at politikerne i København for længst har overgivet sig, og flere dødelige opgør derfor kunne have været undgået.

9. april er for så vidt på den menige danske soldats side, hvilket ikke blot understreges af synsvinklen, men også afspejler sig i filmens nærmest klaustrofobiske atmosfære, der er båret af et gennemført fokus på realisme og detaljer: Våbenmekanik, der klikker, tændstikker, der bliver strøget, længslen efter en kop kaffe midt i kaosset og ikke mindst de præcis 40 stykker ammunition, som giver anledning til et større skænderi blandt soldaterne. I et univers hvor det store billede fortoner sig, og intet giver mening, får småting pludselig ekstra stor betydning.

Der skal nok være dem, der savner filmens politiske ramme, men den er trods alt afdækket andre steder. Det er denne historie mig bekendt ikke, og så meget mere er der selvfølgelig grund til at glæde sig over resultatet: 9. april er et medrivende drama med noget på hjerte om den danske soldats mod og skrøbelighed og krigens absurditet i det hele taget.

’9. april’ Instruktion: Roni Ezra. Manuskript: Tobias Lindblom. Dansk (Biografer landet over)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu