Læsetid: 5 min.

Sjæleudkrængere, normflækkere og traditionslim

Modersmålet slår klare og tydelige buler i tre danske albummer. Nogle gange i blodig revysang, andre gange lige lovlig stærkt limet til 80’erne
Tidlige Armbånd charmerer på dansk. PR-foto

Tidlige Armbånd charmerer på dansk. PR-foto

17. marts 2015

Når det danske sprog tager bo i musik, så sker der noget særligt. Det gør der naturligvis på alle sprog, men her i kartoffelmundenes amelodiske smørhul bliver sprogets musik pludselig uvant klart og forsiret, overraskende poetisk, hvis ikke ligefrem højstemt. Det er som om vores lad-os-bare-kalde-det uhøjtidelige udtale først slår gevaldige buler i sangene, for at de får plads til dette vort bumlende sprog, for derefter at udøve sin egen form for ynde frigjort fra hverdagens bestilling af krasseren ved pølsevognen eller næsesprayen i 7-Eleven. Dermed ikke sagt at den dansksprogede sang kun er skønåndernes og finkulturens sanserum, blot at det er et ganske usmidigt, ofte hakkende fraseret, tit mumlet sprog, der pludselig kan folde sig så smukt ud i vores sange – og får helhederne til at arte sig som de kun kan på dansk.

Thorbjørn Radisch Bredkjær er bagmanden i et fremragende eksempel på dette, gruppen Spillemændene, der giver den danske vise nogle smukt nutidige former. Det er Radisch, der skriver og komponerer, mens Nicolai Elsbergs baryton og Anja Tietze Lahrmanns sopran synger så formfuldendt for.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu