Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

I sine følelsers vold

Pixars nye animationsfilm, ’Inside Out’, fortæller charmerende, morsomt og hittepåsomt om en 11-årig piges liv og følelser
Frygt, Glæde og Afsky på arbejde i kommandocentralen i 11-årige Rileys hjerne i Pixars nye animationsfilm, ’Inside Out’

Frygt, Glæde og Afsky på arbejde i kommandocentralen i 11-årige Rileys hjerne i Pixars nye animationsfilm, ’Inside Out’

Filmfestivalen i Cannes

Kultur
18. maj 2015

Har du nogensinde undret dig over, hvad der foregår inde i hovedet på en 11-årig pige? Det har jeg – dog uden at jeg af den grund er blevet klogere på det. Men nu ved jeg lidt mere. Takket være Pete Docter og Pixars nye animationsfilm, Inside Out, som jeg lige har set her i Cannes, har jeg været vidne til det kaos af tanker og følelser, der konstant vælter rundt i hovedet på 11-årige Riley.

Hun er lige flyttet fra Minnesota til San Francisco sammen med sine forældre og har måttet efterlade sine venner og sit ishockeyhold, hvilket ikke ligefrem har gjort hende i godt humør. Nu er Riley dog ikke som sådan hovedpersonen i Inside Out. Det er derimod de følelser, som hun blev udstyret med, da hun blev født, og som er med til at forme hende som menneske.

Glæde, Frygt, Sørgmodighed, Vrede og Afsky – fra kommandocentralen i Rileys hoved arbejder de fem forskellige følelser sammen om at skabe en eller anden form for balance i pigens liv, mens de lagrer hendes oplevelser og minder. Det går ikke så godt, når enten Frygt, Vrede eller Sørgmodighed får overtaget, men heldigvis var Glæde Rileys første følelse og er også den af alle følelserne, som er den mest organiserede og fremherskende, når pigens varige minder skal formes. Men så er det, at Rileys forældre beslutter sig for at flytte.

Fantastisk opfindsomhed

På et tidspunkt ryger Glæde og Sørgmodighed ved et uheld ud af kommandocentralen, ud blandt Rileys mange minder, både de gode, de dårlige og dem, hun er ved at glemme. Det er lidt af en øjenåbner for de to følelser, der må kæmpe for at komme tilbage, mens Afsky, Vrede og Frygt, alle tre er meget impulsive og let påvirkelige, får lavet et frygteligt rod på egen hånd.

Der er en fantastisk fantasi på spil i Inside Out, som morsomt og rørende skildrer, hvordan Riley så småt bevæger sig fra barnlig begejstring til en anden, mere kompleks og voksen tilstand. Hvor hendes følelser hidtil har været klart defineret – enten er hun glad, eller også er hun ked af det – kan hun nu føle flere modsatrettede ting på én gang, og det er ikke altid lige nemt at håndtere.

Men det er endog meget smukt illustreret i filmen. Har man selv børn, vil man smile af og måske blive lidt vemodig over de svundne minder, som Glæde og Sørgmodighed møder i de forskellige afkroge af Rileys hjerne, som de må igennem for at komme tilbage til kommandocentralen. Og man vil more sig over de kig ind i andre menneskers følelsescentre – ikke mindst Rileys forældres – vi også får serveret undervejs, fordi der veloplagt leges med de stereotype forestillinger, mænd og kvinder har om hinanden.

Inside Out er en forbavsende kompleks film, men fordi figurerne er så charmerende og historien så brillant fortalt, flot animeret og fuld af humør og hittepåsomhed, kan – og bør – den ses af både børn og voksne. De vil alle være godt underholdt og måske også lære lidt undervejs.

Inside Out har premiere til sommer. Mere fra filmfestivalen i Cannes i den trykte avis, på information.dk/cannesdk og Twitter: @monggaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Selch

Tror nu jeg checker den film igennem inden mine unger skal se den.
Glæde, Frygt, Sørgmodighed, Vrede og Afsky
4 negative følelser mod en positiv. Børns mulige fornemmelse af mindcontrol udefra - eller manipuleret følelser mod deres vilje. Dog skal det siges at sørgmodighed ikke behøver at være absolut negativ.
Hvor bliver de andre mere positive følelser placeret eller personificeret?
Kreativitet, undren, overraskelse, kærlighed, familiebånd, samhørighed, empati.
Amerikanerne er verdens mestre i at lave farverige film - men også i at dyrke angsten, the boogieman, fjender og aggressivitet. Ikke mindst gennem medie kontrol og manipulation.
Kan man skabe et lille frø i børns hoveder - at ting kan styre deres egen vilje.

Har kun se traileren, men bed mærke i vendingen " its all inside your head" - den har jeg hørt før.

Selvfølgelig skal den ses hvis den er morsom, eftertænksom og lærerig - men tror lige farmand udøver lidt kritisk censur-check inden frigivelse af fribillet til ungerne.

Christian Monggaard

Jeg tror, at du vil opleve, at filmen er god at se for de fleste. Alt det, du efterlyser, er med i Inside Out, der tilmed faktisk er meget opbyggelig og positiv. Blot fortæller den også om, at der i et helt menneske er brug for alle følelser i ordentlig balance med hinanden. Men du må endelig skrive, hvad du synes, når du får den set.