Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Ungdommen er provokerende kreativ

Noah Baumbach spidder midaldrende usikkerhed og ungdommeligt overmod i sin nye film, den vittige ’While We’re Young’
Ben Stiller spillerJosh, den ene del af et midtvejskriseramt ægtepar sidst i 40’erne, som møder et yngre par og blomstrer op i selskab med al denne energiske, opfindsomme ungdom for hvem, der ingen grænser synes at være. Josh køber sig bl.a. en hat og en cykel magen til den unge Jamies.

Ben Stiller spillerJosh, den ene del af et midtvejskriseramt ægtepar sidst i 40’erne, som møder et yngre par og blomstrer op i selskab med al denne energiske, opfindsomme ungdom for hvem, der ingen grænser synes at være. Josh køber sig bl.a. en hat og en cykel magen til den unge Jamies.

Scanbox

Kultur
29. maj 2015

Vi kender det nok alle sammen – i hvert fald de af os, der som jeg har rundet de 40: Vi er omgivet af unge mennesker, som alle virker så energiske, så opfindsomme og dygtige og talentfulde. De bobler over med originale tanker og ideer og holder improviserede fester og morer sig og arbejder så kreativt og kunstnerisk med det hele, at vi på én gang gribes af mindreværd, misundelse og beundring. Hvorfor er vi ikke mere som dem?

Vi begynder at tvivle på, om vi nu også selv har opnået alt det, vi gerne selv ville. Har vi fået skrevet den bog, vi talte så meget om for 20 år siden? Eller færdiggjort den film eller besteget det bjerg eller fået de børn? Og er vi egentlig ikke blevet alt for kedelige og magelige i både vores hverdag og vores ægteskaber og parforhold, ja, måske endda ligefrem apatiske og ligeglade?

Det er vel det, man kan kalde en midtvejskrise, og en sådan griber hovedpersonerne i Noah Baumbachs nye og meget underholdende film, While We’re Young. Ben Stiller og Naomi Watts spiller ægteparret Josh og Cornelia, der begge er sidst i 40’erne og synes at leve et godt liv i New York. Han er dokumentarfilminstruktør, der ernærer sig som universitetslærer, mens han på 10. år forsøger at færdiggøre en ny film. Meget tyder dog på, at han er faret vild i materialet. Hun er filmproducer og producerer sin fars, dokumentarfilmlegenden, Leslie Breitbarts (Charles Grodin), noget mere succesfulde film, hvilket inderst inde irriterer Josh. Men så møder de Jamie (Adam Driver) og Darby (Amanda Seyfried), et ungt, hipt par, hvor hun laver sin egen is, og han er en aspirerende dokumentarfilmskaber, som siger, at han beundrer Josh og vil have hans hjælp. Spørgsmålet er dog, om ikke det mere er Cornelia og hendes far, Jamie er interesseret i. Under alle omstændigheder bliver de to meget forskellige par hurtigt venner, og Josh og Cornelia formelig blomstrer op i selskab med al denne energiske, opfindsomme ungdom for hvem, der ingen grænser synes at være.

I takt med denne opblomstring bliver alle deres forestillinger om deres egen tilfredse tilværelse udfordret, og Josh og Cornelia må sande, at det måske alligevel ikke er et bevidst valg, at de ikke har fået børn – ligesom deres gamle venner, Fletcher (Adam Horovitz) og Marina (Maria Dizzia) – og at de nok i virkeligheden ikke er så frie og spontane, som de går og bilder sig ind.

Samtidig møver den selvoptagne Jamie sig længere og længere ind på gavmilde Joshs enemærker med en meget personbåren og subjektiv dokumentarisk stil, der er en helt anden end den, Josh og især hans svigerfar står for. Og så har vi balladen.

Fjollede krumspring

Noah Baumbach har efterhånden lavet en flot række vittige og skarpe film, f.eks. The Squid and the Whale, Margot at the Wedding og Frances Ha, hvori han som en anden – men noget yngre – Woody Allen veloplagt og indimellem smertefuldt spidder forvirrede, intellektuelle storbymennesker, både unge og gamle.

While We’re Young er i den forbindelse nok den mildeste af hans film. Den gør ikke decideret ondt, dertil er den for morsomt spillet og skrevet, men den rammer ikke mindre plet i sit portræt af kriseramte mennesker og de mere eller mindre fjollede krumspring, Josh og Cordelia er villige til at gøre for at fremstå lige så unge og smarte som Jamie og Darby.

Cordelia begynder blandt andet at danse hiphopdans, mens Josh køber sig en hat og en cykel magen til Jamies. Sammen tager de med det yngre par til en renselsesceremoni hos en shaman, hvor de både brækker sig og hallucinerer, så det er en fryd for publikum.

Jeg har (endnu) ikke været lige så desperat som Cordelia og Josh – Joshy, som Jamie kalder ham – men jeg har da tænkt nogle af de samme tanker og overvejet at købe mig en smart stråhat og lade mit viltre skæg blive formet mere hipsteragtigt. Og ikke mindst har jeg da oplevet at blive overhalet af unge og begavede journalister og kritikere og derfor siddet tilbage med følelsen af selv at stå helt stille. Det er ikke spor rart.

Heldigvis er Baumbach også ude med riven efter især Jamies ungdommelige overmod og egocentrisme, der gør ham ude af stand til at se det forkerte i sin ofte transgressive adfærd. Og Jamie, der virkelig er en smooth operator, spilles skægt af Adam Driver, som bedst er kendt for at spille Hannahs beslægtede og temmelig mærkelige kæreste i tv-serien Girls.

Amanda Seyfried er fin, men også lidt anonym i rollen som Darby, mens Naomi Watts og Ben Stiller gør Cornelia og Josh til rigtige mennesker, man kan forholde sig til. De kunne så nemt være blevet karikaturer, men de to skuespillere, der selv efterhånden er blevet midaldrende, fylder dem med liv og erfaringer af den slags, der virker ægte og troværdige.

De er godt selskab, også selv om de minder én om al den usikkerhed og præstationsangst, man også selv slæber rundt på.

’While We’re Young’. Instruktion og manuskript: Noah Baumbach. Amerikansk (Biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her