Læsetid: 4 min.

Litteratur, der vokser ud af modstand

Ny antologi med afghanske og danske noveller bør blive en klassiker for novelleelskere. Samtidig giver den et unikt indblik i afghansk emigrantlitteratur
Børn, unge og kvinder – mennesker, der i patriarkalske hierarkier er underordnet andre – står i centrum i de fleste af de afghanske noveller i antologien ’Mælk og sukker’.

Hossein Fatemi

13. juni 2015

Afghanistan ligger nok lavt på listen over lande, hvor man ville vokse op, hvis man kunne vælge. Årtier med krige og interne magtkampe om politisk og religiøs kontrol gør hverdagen grusomt besværlig for de fleste.

Antologien Mælk og sukker har samlet otte elegante noveller, skrevet af kvindelige afghanske forfattere, der i bogen får selskab af otte danske kvindelige forfattere. De afghanske forfattere skriver om så gruopvækkende forhold, at man får åndenød. Samtidig rummer de en rolig værdighed og litterær kvalitet, som gør novellerne til en fornøjelse at læse, også fordi man må beundre forfatternes håb og humanisme.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Morten Ranum

Når læser anmeldelsen får jeg ikke rigtig lyst til at læse antologien. Alligevel kommer anmelderen udbasunerende opfordring til slut. Det er ikke rigtig overbevisende ... det virker som om også anmelderen behøver at blive overbevist om bogen relevans...

Peter Nørgaard

Tak for en god anmeldelse, der giver lyst til at læse antologien. Og at god litteratur - og kunst - kan vokse ud af modstand, kan den konstituerede rektor for forfatterskolen (og rektoren for filmskolen etc. etc. og etc.) sikkert få brug for. Hvis ellers modstand, handler om andet end nuller i navlen.