Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Mørkets bog

Pragtværk om døgnets bagside – og om hvad vore forfædre foretog sig uden tv, mobil og lys
Kultur
25. juni 2015

På landet er der meget mørkt om natten. Lygter, lamper i tagudhæng, alt det dyre afbøder selvsagt naturtilstanden. Men slukkes det kunstige lys, og byens lys ikke spreder det totale mørke, råder natten, og bymennesket genoplever naturtilstanden i forskellen mellem dag og nat.

Nattens gerninger er titlen på en ny bog om den fordækte del af døgnet mestendels i dansk regi og målestok. Det store billedrige flotte værk, redigeret af Poul Duedahl og Ulrik Langen, tilbyder bidrag af 12 øvrige gode forfattere med specialer i historie, litteratur, kunst og folkemindesager. Et pragtværk med ambition om næsten encyklopædisk tilgang til emnet.

Mennesket er i den grad betinget af skiftet mellem nat og dag. Ingen andre fænomener har i samme grad leveret metaforer for beskrivelsen af artens vilkår. Lys og mørke betinger tilværelsens rytme og forløb. Lyset er livet, mulighederne, håbet – nattens mørke symboliserer stilstand, håbløshed, angst og død. Men er selvfølgelig andet og mere end det.

Historien lang indrammer døgnets gang menneskers kultur, kun mådeligt afhjulpet af en primitiv lysfattig teknologi understreget i de nordiske lande af forskellen mellem det lange ubønhørlige vintermørke og de velsignelsesrige lyse nætter.

Pensioneringen af mørket

Og så en skønne dag – eller nat – sagt med bogens kapiteloverskrift kom afskaffelsen. Pensioneringen af mørket ved opfindelsen, udviklingen og etableringen af økonomisk nogenlunde bæredygtige og effektive lyskilder. Først petroleumslampen siden elektriciteten og glødepæren. Borte havde taget natten.

Af de mange indslag i bogen bør fremhæves Thomas Bredsdorffs lille fine essay om nattetanker fra Ewald til Heiberg. Værd at bemærke at natten nok er til angst, elskov og had; men mørket spredt af kun tællelys og ilden i kaminen også til digtning.

Fortidens idyl dyrkes jo sentimentalt som en dansk værdi. Det oprindeligt danske i datidens mere overskuelige samfund uden brug af fremmed arbejdskraft og udbredt hjemmerøverisk virksomhed af tilvandrede østeuropæere beror på uskyldstilstanden før indvandring og globalisering, da stokroserne levede deres eget liv, og der var måneskin foroven.

De gamle ville tabe pusten af misundelse, hvis de kunne opleve trygheden i det moderne samfund i en så at sige statsgaranteret sikkerhed ved natlig færden selv i Danmarks største byer. Op til gadebelysningens indførelse og etableringen af effektivt politi var det noget nær selvmord at færdes i Københavns gader efter mørkets frembrud; medmindre man var så rig at have eskorte. Jørgen Mührmann-Lund har indsigtsfuldt skrevet om lovløsheden i gaderne og suppleres af flere afsnit om nattevægteren og sædeligheden, som nærmere betød det modsatte. Alt i ly af mørket.

Det er nok for meget sagt, at København i 1600-1700-tallet, som tilfældet var i eksempelvis flere italienske bystater, ligefrem gerådede i borgerkrig hver og hver anden nat. Fredeligt var det i hvert fald ikke, men ubeskriveligt råt og ofte modbydeligt. Honnette folk holdt sig indendørs i mørkets undtagelsestilstand, hvor man ikke kunne regne med vægterne, der var enten drukne eller korrupte eller faldt i søvn. Hjælpen fra øvrigheden bestod mestendels i at feje op efter ugerningerne og klynge de værste op, dem man fik fat på. Hvis altså ikke de værste var de kongelige, der ofte huserede i de snævre gyder og lavede ulykker på fast ejendom og mennesker.

Som med andre store kompilatoriske værker bør man fordøje de jævnt hen glimrende kapitler lidt ad gangen. Helhedsbilledet af emnet i den slags bøger er ifølge sagens natur vanskeligere at få fat på. Det gælder også Nattens gerninger. Men værket efterlader læseren beriget af viden om, hvad vore forfædre foretog sig uden tv, mobil og – lys.

’Nattens gerninger’. Red: Poul Duedahl og Ulrik Langen. 324 s. Ill. Gads Forlag. ISBN 978-87-12-04896-1

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Hov Georg Metz, du mangler lige at pisse din uvilje imod Anders Fog Rasmussen ud over siden.