Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Gådefuld klarhed

Tre nye tegneserier udgivet på forlaget Damgaard præsenterer en tegnet og skrevet verden, der fuldstændig overbevisende lever på papiret efter sin egen dragende logik. En sjældenhed i tegneserier, men også noget af det, der ofte kendetegner de bedste
Kultur
7. juli 2015
John Porcellino har nedbarberet sit udtryk til en ren streg, der perfekt fanger de fintfølende skildringer af liv og sansning. Fra ’Under stjernerne’

John Porcellino har nedbarberet sit udtryk til en ren streg, der perfekt fanger de fintfølende skildringer af liv og sansning. Fra ’Under stjernerne’

Fordi tegneseriebranchen er så relativt lille i forhold til den generelle forlagsbranche, og fordi der er så få penge i omløb, betyder enkelte små, passionerede forlæggere desto mere for den kunstneriske velstand. I Danmark har vi flere af slagsen, bl.a. Aben Maler, Fahrenheit og Forlæns. Forlaget Damgaard er sidste skud på stammen og har i sin tre-årige levetid markeret sig med en distinkt og kvalitetsbevidst udgivelseslinje bestående af såvel børne- og fagbøger som udsøgte tegneserier.

Blandt sidstnævnte finder vi en af sidste års fornemste tegneserieudgivelser, amerikanske John Porcellinos Under stjernerne. Porcellino er noget af en levende legende i amerikanske tegneseriekredse: en inkarneret self-publisher, der nu i 25 år selv har tegnet, produceret og udgivet sit tegneseriehæfte King Cat Comics.

Der er tale om et fotokopieret, klammehæftet og helt igennem ukommercielt blad, primært indeholdende små observationer fra tegnerens hverdag, i såvel tegneserie- som prosaform. Blandt tegneseriekendere har det opnået kultstatus som en unik institution uden for mainstreamen.

Under stjernerne er en lille, stilren og uprætentiøst produceret jubilæumsopsamling med stof fra King Cats 25 år, redigeret af forlægger Ole Damgaard i samarbejde med Porcellino selv.

Hjemmestrikket zen

Porcellinos streg er minimalistisk-naivistisk – rumgengivelserne er flade, figurerne kantede og formerne defineret uden naturalistisk imperativ. Det vil sikkert afskrække nogle potentielle læsere, men det er mere sofistikeret, end den overfladiske betragtning vil vide. Som udvalget viser, har Porcellino i årenes løb nedbarberet sit udtryk til en ren streg, der perfekt fanger de fintfølende skildringer af liv og sansning, som er hovedstolen.

Den korte historie »Salme« er typisk Porcellino. Vi følger ham på en aftentur i nabolaget på »forårets første varme nat«. Han krydser villakvarterets veje, hører bilernes brølen, ser månen over tagryggene og sætter sig på sin trappesten for at kigge på de regnorme og insekter, der bebor krattet foran hans hus. Over ham falder sneen let, mens husets elkabler klikker i skumringen.

Porcellinos streg formidler denne oplevelse ved helt enkelt at antyde konturerne af oplevelsen og lade læseren selv udfylde resten fra sin egen sansede erindring. Filosofien er en art hjemmestrikket zen, og som tegneseriekunst hører det til blandt det mest lyrisk bevægende.

Rødbrunt billedsprog

Finsk-svenske Henri Gylanders Drømme og ønsker ligger ikke milevidt fra Porcellinos sensibilitet, men mangler dens præcision og klarhed i iagttagelsen. Det er en selvbiografisk fortælling om at blive voksen på baggrund af et familietraume, her tabet af et barn. Vi starter i hovedpersonens barndom. Moderen venter barn, og forventningen vokser sig stor hos såvel hende som hos lille Henkki. Da barnet dør kort efter fødslen, falder familielivet sammen.

Der springes til Henkkis ungdom, på den tid hvor vigtige valg i livet skal tages. Han plages stadig af sin barndoms savn og må i forening med sin kæreste bearbejde sorgen for at komme videre. Gylander når beundringsværdigt meget på sine kun godt 50 sider. Det er tydeligvis intenst følt, og det er smukt skildret i et rødbrunt fabulerende billedsprog, men det går aldrig helt fri af det velkendt banale.

Livets forgængelighed

Canadiske Ethan Rillys hæfteserie Pope Hats har i løbet af de seneste år charmeret kritikere og connaisseurs på det nordamerikanske kontinent. Damgaard har besluttet sig for at udgive hæfterne stykvis i stedet for at vente på den opsamling, der stensikkert vil komme, når Rilly har færdiggjort sin historie. En udpræget ukommerciel satsning – blade sælger som regel dårligt og har en kortere levetid på bibliotekerne – men en, der præsenterer arbejdet i pagt med originalen, eller faktisk bedre: Papiret er tykkere, og trykkvaliteten er dybsort skarp.

Vi følger to twenty-somethings, den tænksomme Franny, der arbejder som advokatsekretær, og hendes ustyrlige roommate Vickie, der forsøger sig som skuespiller. Det begynder i første nummer som en typisk ungdomskomedie med lige dele slacker-ånd og eftertænksomhed – Rillys øre for dialog og sproglig kadence er glimrende. Drukturene forlenes med en eksistentiel dimension i Frannys hyppige og skægge samtaler med et lagenklædt spøgelse, der tydeligvis repræsenterer livets forgængelighed. Det er vittigt, veloplagt og punktvis rørende.

Kafkask stemning

Pope Hats 2 er et kreativt tigerspring: Vi får indblik i Frannys dagligdag i kontorlandskabet i et enormt advokatfirma. Stille og roligt fremmaner Rilly en kafkask stemning af pludseligt fremvoksende meningsløshed, tavs desperation og slet skjulte magtspil. Det bliver aldrig docerende eller insisterende satirisk, snarere diskret absurd og påfaldende menneskeligt.

Rillys bløde formgivning og præcise sort-hvide kontrasttegning får her et nøk i retning af den nøgterne og stiliserede, men også besynderligt gådefulde klarhed i fremstillingen, man møder i Harold Grays klassiske avisstribe fra 1930’erne og 1940’erne, Little Orphan Annie.

Resultatet er, ligesom hos Porcellino, en tegnet og skrevet verden, der fuldstændigt overbevisende lever på papiret efter sin egen dragende logik. En sjældenhed i tegneserier, men også et af de karakteristika, der ofte kendetegner de bedste af slagsen.

John Porcellino: ’Under stjernerne’. Damgaard. 104 s. i sort-hvid, vejl. pris kr. 120.

Henri Gylander: ’Drømme og ønsker’. Damgaard. 56 s. i farver, vejl. pris kr. 100.

Ethan Rilly: ’Pope Hats’ 1 & 2. Damgaard. Hhv. 34 og 40 s. i sort-hvid, vejl. pris 75 kr. stk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her