Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

I samme båd

Tidsbilledet i Claes Johansens genudgivne trilogi om besættelsen er mangfoldigt og indsigtsfuldt beskrevet ned til detaljen, og værket er en storslået anlagt fortælling på godt 1.100 sider
Kultur
20. juli 2015

De tre bind Ingen ved hvordan det går, De sidste mennesker på jorden og Våben til København (2001-2003) foreligger nu i let revideret udgave. Det endelige bud på en samlet storfortælling, en bredt anlagt roman om de fem år under tysk besættelse, der på godt og ondt definerede eftertiden, og som den dag i dag skiller vandene i får og bukke, som Fogh Rasmussen så smagfuldt udtrykte sit væg til væg-historiesyn som hentet ud af Flemming-bøgerne.

Litterært lagde Tage Schou-Hansen og Erik Aalbæk Jensen i sin tid – efter heltedyrkelsens år – ud med de mere nuancerede skildringer, hvor heltemod, opportunisme, samarbejde og modstand, forræderi og selvopofrelse fik andre betydninger end i den store fælles fortælling, den om sammenhold og modstand, som danskerne i al almindelighed varmede sig ved i tiden efter.

Det er i den tradition af nuancering, Claes Johansen udfolder sin kollektive historie om en lang række personer i flere familier, hvis skæbner knyttes sammen i skiftende konstellationer. De lægger hver for sig og tilsammen skikkelser til og vitaliserer de fænomener, der udgjorde mosaikstenene til det samlede billede af den til dato mest traumatiske periode i fædrelandets historie.

Ved læsningen af Johansens storværk – vejledt af forfatteren selv på bogens flaptekst – kommer man mere en én gang til at tænke på det brag af en revyvise, som Helge Kjærulff-Schmidt gav med rumsterstang og høj hat og med Arne Ungermanns berømte bagtæppe af den danske plimsoller med hele molevitten i Hornbæk-revyen i 1944: »Vi er alle i samme båd«. Den kan ses på Youtube og anbefales, om end Schmidt giver den 20 år efter.

Johansen er klart inspireret af den geniale vise og får som den det hele med – eller næsten det hele.

Storslået anlagt

Styrken i fortællingen er redegørelsen for det mål af tilfældigheder, der styrer begivenheder af den art. Visse tildragelser får siden mytens karakter, skønt det hele begyndte uden nogen egentlig tænkte noget videre over det: En person, man ikke kender ret godt, beder en om at bringe en lille anonym pakke hen på en adresse, hvorefter man lidt efter lidt og uden at opfatte sig selv som særlig heltemodig er indblandet i et eller andet, som enten bliver til ingenting.

Eller det bliver til mere og stadig mere, og en dag render man ud over en nattemørk mark for at sikre sig en nedkastet container med håndgranater og maskinpistoler. Til sidst havner man i en kz-lejr og dør måske af det.

En anden person, en totalt uden overblik, måske naiv, måske politisk bedærvet, gør de forkerte en tjeneste, bordet fanger, der er ingen vej tilbage, og fanden er løs, da lysene atter tændes den 5. maj, og regnskabet gøres op med tilbagevirkende kraft.

Claes Johansens tidsbillede er mangfoldigt og indsigtsfuldt beskrevet ned til detaljen – en imponerende viden om tidens træk, engang hverdag for vore forældre, bedsteforældre og oldeforældre.

Det historiske romanstof præges nu og da af det overforklarende, en brøde, Claes Johansen heller ikke helt kan sige sig fri for. For at læseren kan være med i nogle politiske og andre komplekse sammenhænge, forklarer den informerede person den uinformerede visse sammenhænge, som man næppe havde gjort det i samtiden.

»Nu kan du jo nok forstå, at når Hitler siger sådan ...« osv. Der er ikke meget overladt til fantasien eller bedre: til læserens selvstudier.

Det tager man så med mod at få en storslået anlagt fortælling på godt 1.100 sider om de fem år, der prægede landet i en sådan grad, at dele af historien om samarbejde og modstand fortsat fremstilles lodret forløjet og fædrelandschauvinistisk. Det sidste bidrager Claes Johansen ikke til, snarere til yderligere at nuancere de fem forbandede år.

Claes Johansen: ’Ingen ved hvordan det går, De sidste mennesker på jorden og Våben til København. Romantrilogi om besættelsestidens Danmark’. Turbine. Er udkommet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her