Læsetid: 5 min.

Fra eksplicit sex til glemmeglimmer

To af Københavns fineste festivaler forsatte i år deres succes med musikhistorisk bevidsthed og hyperæstetiske omgivelser
Blev man træt af Vanguard-festivalens let historiske og hip hop-fikserede program, kunne man ud på eftermiddagen eller aftenen skifte den ud med en anden – nemlig Trailerpark Festival på Enghavevej i København.

Peter Hove

3. august 2015

I kognitiv adfærdspsykologi er det et veludforsket faktum, at vi har en stærk bias over for de hændelser, vi selv har været vidne til eller har fulgt, mens de skete: Vi husker dem bedre og tillægger dem mere vægt end de hændelser, vi kun har fået beretning om, efter de er sket. Det gælder også musik. Plader, der er udgivet før man selv blev født, vil altid have en historisk lyd, fordi den »altid har været der«.

En musikfestival kan til gengæld mindske den afstand ved at placere musikken i den rigtige kontekst. Det gjorde Vanguard Festival med stor succes ved at lade store soul, funk og r&b-navne optræde i samme program, som de hip hoppere der sidenhen har brugt deres lyd.

Lørdag eftermiddag står for eksempel den amerikanske vibrafonist og sanger Roy Ayers på scenen. Hans storhedstid var 70’erne, et årti før jeg og mange af de tilstedeværende publikummer så dagens lys. Men hans og bandets optræden er så nærværende, ustøvet og energisk, at musikken virker sjældent tæt på og relevant.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu