Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Glad i bogen

’Funkelgnister’ er en helt ny billedbog med helt nye ord, der ser ud, som om den og de altid har været her. Gad godt allerede nu vide, om den går hen og bliver en nyklassiker
Kultur
29. august 2015

De er et strålende, samspillende billedbogsmakkerpar, digteren Birgitte Krogsbøll, der her debuterer som børnebogsforfatter, og illustratoren Kamilla Wichmann, som har både bladtegning og flere bøger bag sig. Bl.a. Goddagdyr & Godnatdyr, 123 og ABC.

Krogsbøll rabler og babler systematisk, Wichmann er gerne symmetrisk, går balancegang og helt til kanten af bogsiden, hun presser et traktorhjul ovalt eller bøjer røgen fra en skorsten, så det hele kan være der. Samtidig er hun en lille smule gammeldags – det vil sige klassisk – i sin streg og sine farver og sender masser af kærlige hilsner til Ib Spang Olsen. Begge er de fantaserende og humoristiske helt ned til lavkomikken, hvor prutter »altid er sjove«. Og kan man sige om en digter, at hun er ordspillende, må man vel også kunne sige om en illustrator, at hun er billedspillende. Titlen Funkelgnister kommer fra disse vers, der fint skriver sig ind i nonsensdigtningen og rim- og remsetraditionen fra Halfdan Rasmussen, Thorstein Thomsen og Jakob Martin Strid: »Kramfaje nuppa nappa meje/stinkelbener edderreje//bille utte raps antenner/funkelgnister, trumbannister/guldsafiranunkelknister//knitte vitte knapseguld/alge malge hapsemuld//vil du lege, Rullefeje?/skal vi løbe, Trullemøbe?/lad os vande, Gaflekande!/go idé, Jordbærske!«

Giraffen kaffen kiksebakken

Krogsbøll trækker også på – og lyder som – de gamle børnerim, der er allemandseje, dem der lyder sådan her: »Ullen dullen doff/ Fingfen fangen foff« og sådan her: »On don den mamma futta fen«.

I Krogsbølls rim tales der og fortælles der, og så vokser der helt nye ord frem. Både ved – som i ovenstående rim – at sætte ord sammen på ny (’edderreje’ og ’jordbærske’) og med rene nonsensord, det vil sige ren lyd (’nuppa’ og ’nappa’). I Krogsbølls ordmaskineri kommer allerede kendte ord endda til at lyde som nonsensord. Eller man kan sige, at betydningen glider i baggrunden, og ordenes lyde træder frem. Læg mærke til, hvordan eksempelvis ’bille’ og ’raps’ igen fra ovenstående rim i sammenhængen mere bliver til lyde end de henviser til konkrete ting.

Et andet sted begynder teksten med: »Giraffen kaffen kiksebakken/osten blinke hinke hakken« for så i de næste linjer at glide over i blot og bar lyd uden betydning: »trune ville, vuner malle«, men læg mærke til, hvordan ord som ’giraffen’ og ’kaffen’ ligesom ’bille’ og ’raps’ kommer til at lyde som vrøvleord.

Invitation

Og hvordan illustrerer Kamilla Wichmann så linjer som disse? Ja, hun tegner det, der står – som om det var muligt! – men dét er det så for hende: En firkantet kiks på højkant med girafben og en osteskive (der ikke falder af!) ovenpå, hvori der naturligvis er huller. To af hullerne er blevet til øjne, og det ene øje blinker. »Osten blinke« stod der jo, husker I nok.

Ostekiksen med girafben er blot en detalje på bogsiden, små sager man kan få lov at opdage. Når Krogsbøll bruger et fast udtryk som »glad i låget« om personerne i en lille fortælling, tegner Wichmann disse personer med hoveder som låg. På den måde bliver den gamle snak om, hvorvidt illustrationerne er én til én med teksten lidt uinteressant.

Rigdommen i Wichmanns detaljer får mine øjne til at spankulere rundt på siderne på stilke, og opdagelserne på vej rundt oplever jeg som en invitation til at digte med på bogens billeder.

Krogsbølls rim opfordrer direkte til meddigtning og dialog, samtidig er det jo bare helt indlysende sjovt at udtale tungebrækkere som »Karank kanank kvababbel«.

Jeg har fået mig mange nye yndlingsord ved at læse Funkelgnister – et af de kønne af dem er »grønnegræsset« med sit to gange ’gr’, det ømme ø og æbleformede ’æ’. Tak for dem – og tak for den medfølgende invitation til at rable og fantasere med.

Funkelgnister – Rim, råb og remser
Birgitte Krogsbøll (tekst) og Kamilla Wichmann (ill.)
Jensen & Dalgaard
32 sider
248 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her