Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Listeanmeldelse: Jamaicas dancehall

Jamaicas musikkultur er Caribiens største kultureksport. Og så er den spækket med drama. Det ses på landets top 10, hvor man både møder dømte mordere, legenders sønner og internationale popstjerner
Kultur
14. august 2015

Selvom der kun bor halvt så mange mennesker i Jamaica som i Danmark, er der ingen tvivl om, hvilken vej den musikalske indflydelse går. Vi danskere elsker dancehall, men mest når det spilles på dansk af navne Bikstok, Topgunn eller Klumben.

Jeg har fuld respekt for den danske dancehall, men her er et tip til: Det er det letteste i verden at høre den ’ægte’ vare på nettet. Jeg bruger selv reggae-vibes.com, som er kendt for at samle Jamaicas hitlister og lave gode playlister.

Vi tager et kig på sidens opsamling af Jamaicas pt. mest populære dancehall-numre og listen er ganske farverig. Den starter med en hjemlig kending og slutter med et historisk vingesus

1. OMI: ’Cheerleader’ (Felix Jaehn Remix)

Overrasket? Sangen har ligget nummet ét i Danmark i hele ti uger og ligger nu nummer 34. Den blev i sin oprindelige version udgivet i 2012, hvor den havde succes i Jamaica og på Hawaii, men da pladeselskabet i 2014 besluttede at lade en tysk DJ lave et remix, fik den ny luft under vingerne og slog igennem i Europa og USA.
Den nye remix-version har nu fået sangen tilbage på Jamaicas liste. Dens klaver, trompet og tilbagelænede beat er uimodståelige, for ikke at tale om melodien, der har en klar aftale med hjernens celler om aldrig at blive glemt.

2. Busy Signal: ’Text Message’

OMG, LOL, SMS, DWL, BFF, YVA, TTYL, GPS, FYI, BRB, STFU, KIT? »Text Message« har verdensrekord som sangen med flest internetforkortelser, flere af dem specifikt jamaicanske. Teksten handler om at flirte (og lidt mere) på mobilen og er pænt morsom. Produktionen er super simpel og består primært af en effektiv synthbas og den udbredte fløjtelyd, der bruges som sms-signal. Hør den!

3. Mavado: ’Up Like 7’

»Up Like 7« kører også en minimal produktion, men mindre opfindsomt end »Text Message«. Refrænet er trættende, men hænger effektivt i ørerne. Mavado er ellers en stor kanon, som har samarbejdet med folk som Jay-Z og Drake.

4. Aidonia: ’Nuh Boring Gyal’

Godt på vej op ad listen med sit høje tempo og åndenødsvers. Det, som den virkelig vinder hjerter på, er dog synthesizeren i omkvædet, der med klare akkorder løfter sangen tre etager.

5. Desperado feat. Tornado: ’Turn Wid Yuh Liquor’

En sang som til enhver tid kunne ligge på den amerikanske Billboard-hitliste. Jeg føler mig dog en smule smidt tilbage i tiden af omkvædets todelte opbygning, der minder om tusind andre dancehall-inficerede hits.

6. Kat Deluna feat. Trey Songz: ’Bum Bum’

»You just lost one« er den afsluttende linje på omkvædet i Lauryn Hills klassiker »Lost Ones«. Forestil dig at rimet fortsætter »what a bum bum«, og du har en idé om omkvædet til Kat Delunas sang.
Derudover citerer Trey sin jamaicanske kollega Shaggys kæmpehit »It Wasn’t Me« fra 2000. »Bum Bum« er med andre ord en godtepose af referencer, du ikke må gå glip af.

7. Busy Signal: ’What If’

Om end mindre humoristisk end »Text Message«, så er også dette Busy Signal-track et stort hit i Jamaica med hele 19 uger på listen. Den består for en stor del kun af tromme og Signal selv, hvis flow er så levende, at man ikke har brug for mere.

8. Konshens: ’Bring Back Love Making’

Meget dancehall-produktion foregår sådan, at et beat (en ’riddim’) bruges til massevis af forskellige sange af forskellige artister. »Bring Back Love Making« er baseret på et beat kaldet Brit Jam Flesh Riddim, der er blødt og nedtonet. Det passer godt til teksten, der handler om blid og romantisk sex. Musikken er dog ikke noget at skrive hjem om.

9. Vybz Kartel & Rvssian: ’New Jordans’

Vybz Kartel er en af dancehalls mest kontroversielle personligheder. For et år siden blev han kendt skyldig i mord, og han sidder i dag i fængsel på livstid. Dommen faldt blot et år efter, at han var blevet frikendt for en anden mordsag. Mordsagerne har dog ikke forhindret hans samarbejdspartnere i at udgive musik, som de angiveligt har indspillet, før han blev dømt. Kan man abstrahere fra de blodige historier, er »New Jordans« et godt dancehallhit, hvor violinerne bestemmer alt, mens vokalen vugger sig igennem en særdeles eksplicit tekst.

10. Stephen Marley feat Bounty Killer & Cobra: ’Ghetto Boy

På listens 10. plads finder vi ingen ringere end reggae-legenden Bob Marleys søn Stephen. Sangen handler om at være barn af ghettoen og fortæller meget fint om reggae og dancehall-musikkens politiske slagside. Man kan roligt konstatere, at Stephen Marley ikke er lige så talentfuld som sin far, men Ghetto Boy er et helt i orden track.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her