Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Modernisme i blodet

Violninisten Christine Pryns nye album ’Signature’ skuer tilbage på hendes lidenskab for udfordrende musik, som hun er en fin ambassadør for
Kultur
29. august 2015

Hun grundlagde Ensemble Nordlys i 1997 og er i dag den eneste tilbageværende af den oprindelige besætning. Målet var fra start at involvere komponister. Også som solist har Christine Pryn haft ny musik som høj prioritet. På den nye cd, Signature, hendes første soloalbum, har hun udvalgt vægtige stykker af komponister, der har haft personlig betydning for den 39-årige violinist.

Fordomme om, at kvindelige musikere ikke tør gå til stålet, gør Christine Pryn til skamme på cd’en. Hun mestrer hele udtrykspaletten, også flot støttet af Danacords rene pladeproduktion, der ikke mindst giver de flerstemmige passager et perfekt dybdeperspektiv. Bent Sørensens »The Lady of Shalott« åbner hun for lytteren med et følsomt spil med stramt kontrolleret dynamik inklusive lynhurtige volumenskift.

Igen beviser hun fornem kontrol over dynamikkens stigninger og fald i polske Rafal Augustyns Cyklisk stykke nr. 1, som mediterer over et uhyre begrænset materiale og vender tilbage til et konsonerende udgangspunkt for så at udvikle sig og ekspandere ind i et mere viltert og aggressivt miljø. Pryn brænder intense kiler af lys, som afløser et smukt spil med behersket vibrato.

Hun udlægger Alfred Schnittkes A Paganini formidabelt i afsondrede, tostemmige klange og senere en dialog med sig selv, hvor den ene part råber hidsigt og den anden driller, og diskussionen ender uden afklaring.

Som sidste track på albummet sniger Bachs berømte Chaconne sig ind, som Christine Pryn spiller smukt, formsikkert og rørende uden at overfalde lytteren.

Christine Pryn: ’Signature’. Værker for soloviolin af Bent Sørensen, Augustyn, Schnittke, Boulez, Berio og Bach (Danacord 762)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her