Læsetid: 2 min.

En ubehagelig, smuk bog

Foruroligende, postapokalyptiske debutfortællinger af Ursula Scavenius prøver ikke at tækkes nogen. De er billedstærke og brutale
Ursula Scavenius’ kontrollerede prosa har en centraleuropæisk tidløshed over sig, der ikke minder om meget af det, der skrives i Danmark lige nu.

Tobias Scavenius

22. august 2015

Den fnuglette titel på Ursula Scavenius’ debut er Fjer, og sammen med omslagets fine grafiske filigranformationer, fik den mine læserforventninger ind på et så skævt spor, at jeg fik mig lidt af en mavepuster, da jeg begyndte at læse. Jeg kan sjældent mindes at være blevet så overrumplet af en bog. Scavenius skriver en suggererende, men kontrolleret prosa, der har en centraleuropæisk tidløshed over sig, der ikke minder om meget, der skrives i Danmark lige nu. Den er billedstærk og brutal, og det er som om et drypvist vanvid raserer den kølige fremstilling indefra og flosser fortællingernes temporale struktur, så en nærmest fordrukken drømmelogik får lov at råde, lidt som den kan gøre det hos Bjørn Rasmussen, mens dens kompromisløse usamtidighed måske mere leder tankerne hen på Harald Voetmanns kortere prosastykker.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu