Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Så langt oppe i Jylland, at ’prøv lige at høre her’ udtales som enstavelsesord

Nordjylland træder i karakter som mørk og mystisk i TV 2’s nye politidrama, ’Norskov’: altid blågråt med rigelig adgang til vindblæste steder, hvor man som hjemvendt bysbarn og politiefterforsker kan stå alene og tage sin fortid op til revision, mens Frederikshavns kraner danner en smuk kulisse
Tom Noack, den hjemvendte politiefterforsker, er ikke kæk som ’Rejseholdets’ Fischer, ikke clairvoyant som Fischers kollega la Cour, ikke kort for hovedet som ’Forbrydelsens’ Sara Lund, og ikke plaget som ’Broens’ Martin Rohde.

Martin Dam Kristensen

Kultur
25. september 2015

Det er vinter, og det er ikke for sjov, at politikommissær Tom Noack er vendt tilbage til sin barndomsby. Det var heller ikke for sjov, han i sin tid rejste derfra. De unge i Norskov fester hårdt, og det er ikke alle, der formår at lægge udskejelserne og stofferne bag sig. Nu skal der ryddes op, og den opgave har Tom Noack fået.

Norskov er mere fokuseret på relationer end på forbrydelser, og selve forbrydelsen er da heller ikke så indviklet igen: Der er nogen, der går rundt og sælger alt for meget alt for uopblandet kokain, og det skal de holde op med. Ellers er det ikke sikkert, at regionsrådet lader Norskov huse et kommende klimagymnasium, som er forudsætningen for, at de kan gennemføre de storstilede planer om en klimahavn fuld af bæredygtig udvikling og arbejdspladser, som er byens fremtid.

Det er ikke altid helt til at greje forbindelsen mellem årsag og virkning i tv-serier som Norskov, men som sagt: Det er forbindelser mellem mennesker, ikke mellem hændelser, det handler om. I virkeligheden er det ret trivielle forbrydelser, de holder sig i Norskov, men inden for sin genre virker det helt forfriskende og originalt, at der ikke – så vidt jeg kan regne ud efter tre afsnit – er tale om spektakulære sadistiske kvindemord.

Provinseksotisme om en hals

Jeg hylder ethvert forsøg på at eksotisere provinsen, og holdet bag Norskov gør et godt stykke arbejde. Norskov er baseret på Frederikshavn, hvor serien også er optaget og flere af birolleskuespillerne er rekrutteret. Bakkerne her er perfekte til at lade Tom Noack stå en vindblæst vinteraften med kranerne fra industrihavnen i baggrunden, mens han tænker på al den fortid, han bliver konfronteret med. Der bor 20.000 i Norskov, men der kunne lige så godt bo tolv, for næsten alle professionelle, familiære, sportslige, venskabelige og kriminelle forbindelser, man hører om, går mellem det samme dusin mennesker.

I centrum står Tom Noack og hans to barndomsvenner, Casper Bondesen, der er blevet entreprenør og er bror til Toms ungdomskæreste Diana, og Martin Kierkegaard, som er gift med Toms søster og borgmester i Norskov

De tre udgjorde engang A-kæden på det ishockeyhold, der er Norskovs stolthed, og de praktiserer en nordjysk variant af mandevenskabet, hvor gensynsglæde afføder underspillet varme, afmålte indforståede bemærkninger og en kammeratlig slåskamp, når man har fået sig en lille én. Det er provinseksotisme om en hals, men det er hverken elendighed eller nostalgi, der bliver dyrket. Norskov er en moderne provinsby med en sej og sindig befolkning. Her går slanke mennesker rundt og taler om bæredygtighed og ting, der starter med klima-, mens de lidt mere plumbe typer sælger byggegrunde til overpris eller narko. Vi er så langt oppe i Jylland, at »prøv lige at høre her« udtales som et enstavelsesord, og skuespillerne bestræber sig heldigvis på at ramme den frederikshavnske dialekt (som er en af Danmarks mest charmerende). Dialektkurset har været pengene værd, det er det mindst håbløse forsøg på komikfrit at ramme en lokal sprogtone, jeg har hørt i nogen dansk tv-serie.

Identifikation over fascination

Politiarbejdet i Norskov er den rendyrkede version af Rejseholdets arbejdsmetode, der går ud på at gå rundt og opsøge usandsynlige tilfælde, og så være skarp nok til at regne det hele ud, når de indtræffer, og en udsmider f.eks. taler over sig.

Tom Noack er ikke kæk som Rejseholdets Fischer, ikke clairvoyant som Fischers kollega la Cour, ikke kort for hovedet som Forbrydelsens Sara Lund, og ikke plaget som Broens Martin Rohde. Han er en stille og rolig mand, pæn at se på, god til sport og til at tale om følelser på en måde, der ikke føles intimiderende for de lidt mere ordknappe typer.

Man tænker ikke: »Åh, hvad finder Tom Noack nu på?« – snarere tænker man, at ham kunne det da være rart at have som kollega, kæreste, ven, søn, nabo eller bare gadebetjent.

Tag ikke fejl, jeg er godt underholdt af Norskov. Det er bare påfaldende, hvor trofast den – og mange andre danske krimidramaer fra de sidste femten år – er over for den opskrift, Rejseholdet er lavet efter.

Det gråblå filter, det gode arbejdsmiljø blandt politifolkene, den lækre fremstilling af en dansk provins ladet med fare og de obligatoriske konfrontationer med fortidens spøgelser.

Norskov er en ny veltillavet portion af dansk tv-dramatiks hofret. Der er skruet op for stemning og lokalkolorit og ned for action, og jeg vil ikke udelukke, at jeg kommer til at følge med.

Det skal nok gå alt sammen. De sindige venner får formentligt styr på sagerne, men mon ikke der kommer til at være indbyrdes skærmydsler, inden de når så langt. Og så håber jeg i øvrigt sådan på at se en scene fra den palmestrand, der er i Frederikshavn. Den er garanteret helt lækkerdyster og perfekt til et afgørende opgør med Norskovs underverden på sådan en vinterdag.

’Norskov’ sendes mandag aften klokken 20 på TV 2 og kan også ses på TV 2 Play

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Snakker de nordjysk? Så gider jeg godt se det.
Mindes stadig med gru, hvordan de torskede rundt med dialekterne i "Krøniken" og havde en angiveligt vestjysk figur som talte københavnsk og hans figur-datter talte østjysk.
Troværdighedskiks af de helt store.