Læsetid: 4 min.

Dengang USA startede med at tabe krigen mod narko

Netflix-serien ’Narcos’ får ’House of Cards’ til at ligne ’Det lille hus på prærien’. Det er historien om narkokrig og antikommunisme og USA’s benhårde og problematiske forhold til Latinamerika
Netflix narcos anmeldelse

Netflix

2. oktober 2015

Her er opskriften på en umulig opgave: Lav en tv-serie, der skal fortælle om USA’s historisk problematiske forhold til Latinamerika, om USA’s forfejlede krig mod narkotika, kokainkartellernes storhed og mulige fald, om en stat, der næsten ophører med at være en stat, da narkokrigen truede med at ødelægge den, om en narkokonge, der både er en social Robin Hood, en koldblodig massemorder, overboss for en multinational virksomhed, en kærlig familiefar og verdens syvenderigeste mand.

Det kan ikke lade sig gøre, vel? Men det er lykkedes for skaberne af Netflix-serien Narcos, hvis første sæson på ti tætpakkede afsnit af 49 minutter kan ses på nettet. Chris Brancato (der også har skrevet for serien Boomtown) Carlo Bernard og Doug Miro har skabt en intens fortælling om 1980’ernes største narkokonge, Pablo Escobar (eminent spillet af den brasilianske skuespiller Wagner Moura).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Liliane Murray
Liliane Murray anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mads Kjærgård

Her i liberalismens tidsalder, burde man så ikke opgive krigen og lade folk tage de stoffer, de har lyst til? Meeen selvfølgelig, der er mange, der har rigtigt mange penge på spil, så det sker nok ikke!

Liliane Murray

Jo, krigen mod Narko koster årligt 1 million mennesker livet, det er mere end hvad narkoen i sig selv koster, hvilket vel er pointen i både serien 'Narcos' og i filmen 'Tropa de Elite', som jeg ikke kan anbefale nok, den er en 'must see'.

Ved en afkriminalisering eller legalisering, kan man også meget bedre, hjælpe dem det går galt for, og lave et langt mere lødigt og sagligt oplysningsarbejde end man gør nu, hvor lovgivningen ikke giiver uddannere og andre andet værktøj, en "det er farligt, i dør af det, hold jer fra det", og det fortæller erfaringen, at det preller af de unge, som vand på en gås.

Tabte og tabte ... der var nogle i USA's højeste embeder der scorede gevinsten. Se sagen om Gary Webb, der begik selvmord med to skud i hovedet...

...i serien nævnes at Pinochet slog hårdt ned på narkoproduktionen i Chile, men det fortælles ikke at regeringsansatte overtog produktionen og etablerede fordelingsnet i Europa...

serien er næsten ned i detaljen baseret på virkeligheden mens de interne politiske forbindelser forties.

Liliane Murray

Der er ikke meget ny i serien, sydamerika har i mange år, vidst at de var ofre for USAs manipulation, indsættelse af diktatoriske militær regimer, osv. USA har som sådan kun et mål, at bevare USA intakt, hvis resten af falder sammen, så er det bare collateral damage.