Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Høje hegn hjælper ikke

Flygtningetilstrømningen skaber en række svære dilemmaer for EU-landene, skriver Klaus Rothstein i en ny essaybog
Kultur
31. oktober 2015

Journalisten Klaus Rothstein har skrevet en bog om flygtningekrisen. Eller rettere: Han har skrevet en bog om at skrive en bog om flygtninge og migranter. Udgangspunktet for Flugten til Europa er en reportagerejse for Weekendavisen til Lampedusa, Sicilien og Calabria i foråret – kort inden den store ulykke i Den Sicilianske Kanal den 19. april, som kostede mindst 700 bådflygtninge livet. Det blev begyndelsen på et år, hvor flygtningeproblematikken manifesterede sig som det helt centrale politiske spørgsmål i Europa. Med afsæt i tilstrømningen til det sydlige Italien og forsøgene på at bremse den, analyserer Rothstein diskussionen i den europæiske og navnlig danske offentlighed:

»Der findes ingen simple svar på, hvordan en bedre europæisk asyl- og migrationspraksis kan indrettes, og hvordan der kan sikres politisk og folkelig opbakning til en politik, der dels dæmmer op for ukontrolleret indvandring, dels hjælper folk på flugt,« fastslår han.

Magiske nærområder

Rothstein situerer sig selv grundigt i teksten: Han er født i en jødisk familie med flygtninge i tre generationer, har tidligere været informationschef i Dansk Flygtningehjælp, bryder sig ikke om at flyve, har spist spaghetti alle vongole på Lampedusa, løbet en tur ved vandet i Reggio Calabria osv. Det er ikke altid lige relevant. Men bogen formidler trods det anekdotiske anslag et godt overblik over udviklingen på det flygtningepolitiske område – fra FN-konferencen i 1979 om genbosættelse af bådflygtninge fra Vietnam og frem til vore dages forsøg på at bremse tilstrømningen til Europa. Den igangværende fase blev indledt i september 2005, da flere afrikanske migranter under et forsøg på at forcere hegnet omkring Ceuta, en af de spanske enklaver i Nordafrika, blev dræbt med skud. Det nuværende kaos er et bevis på denne strategis mangler.

Bogen er bedst, når Rothstein polemiserer mod danske politikeres omgang med emnet. Hvor ligger f.eks. de »nærområder«, der fremmanes som en magisk løsning? Kan Tyrkiet, Libanon og Jordan, der i forvejen huser millioner af flygtninge fra krigen i Syrien, forventes at tage endnu mere ansvar, mens EU barrikaderer sig? Kristian Thulesen Dahl hånede på Dansk Folkepartis landmøde flygtninge, fordi de »som noget af det første beder om strøm til deres iPhone«, men hvad ville han selv gøre? Og risikerer et legitimt behov for beskyttelse ikke at fremstå suspekt, når Helle Thorning-Schmidt, som dengang var statsminister, taler om at »ødelægge kyniske menneskesmugleres forretningsmodel« for at stoppe »illegale indvandrere«?

Indhegnede demokratier

Mistænkeliggørelsen af migranternes motiver er selvdestruktiv, fordi den gør det sværere at skabe politisk opbakning til den nødvendige indsats. Bogens store kvalitet er, at EU’s enorme udfordringer og svære dilemmaer bliver foldet fint ud. I løbet af de næste 30 år forventes der eksempelvis en befolkningstilvækst på en mia. mennesker i Sahel-bæltet syd for Sahara. Hvis disse mennesker bliver nægtet et livsgrundlag og samtidig forhindret i at flygte, pådrager Europa sig en skyld, som vil få alle andre masseudryddelser til at blegne. Og hvis de forhold, der tvinger folk på flugt, skal ændres, kræver det »en ekstraordinær vilje til at fordele ressourcer,« skriver Rothstein. Men politikerne forsømmer at forklare, hvor stor udfordringen faktisk er.

Reportagerne fra Weekendavisen, som blev til på turen til Syditalien, er med i bogen. Det skaber en ujævn tekst med mange unødvendige gentagelser. Det ville have været mere interessant, hvis de politiske refleksioner i stedet var blevet ført lidt videre. Der mangler en diskussion af nationalstatens rolle: »Naturligvis skabes nationalstaters identitet bag klare grænser,« skriver Rothstein.

Men hvad betyder det? Viser flygtningetilstrømningen ikke netop, at det er nødvendigt at opfinde et demokrati, der overskrider nationens indhegning?

Flugten til Europa. Et eassay om asyl og migration
Klaus Rothstein
Tiderne Skifter
185 sider
249 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her