Læsetid: 3 min.

For meget og samtidig for lidt

De fikse ideer får for meget plads på bekostning af de gode ideer i Peter Hugges novellesamling ’I nærheden’
31. oktober 2015

Novellesamlingen I nærheden, der er dramatikeren Peter Hugges prosadebut, deler ambition med Peer Hultbergs Byen og verden fra 1992, som det selvfølgelig er uretfærdigt at sammenligne den med, fordi Byen og verden er så helt urimeligt vellykket. Ambitionen er der dog ikke noget i vejen med – at ville dykke ned i det individuelle tankemylder hos borgerne i en by og skildre en bred palet af bevidstheder. Sprogligt er I nærheden bare knap så fintunet, og både byen og de bevidstheder, der bebor den, er nogle lidt klaustrofobiske bekendtskaber.

Den lille by er ladet med drama, karaktererne har alle mulige indbyrdes forbindelser (der for det meste er desperate og/eller sørgelige) til hinanden, og alle har noget for, som man retteligt bør have det, hvis man er en karakter i en novelle. Det er bare for ofte, at jeg studser over de stemmer, der fører novellernes monologer. Hvem taler og tænker dog sådan, så gammelklogt og underfundigt? Jeg kan meget bedre lide, når Hugge bare lader sine karakterer være onde i sulet i et direkte og ligefremt sprog.

Overspillet underfundighed

De indre monologer falder både i den ene og den anden grøft, overspillet naivitet og uklogt klogeri. Overspillet naivitet ser f.eks. sådan ud:

»Vi skålede med den drink, som er en aperitif, noget der serveres før det andet serveres.«

Det skal vel forestille at være ny viden for personen, en dommer, der samtidigt kloger sig på denne måde:

»Alle bedrager. Alle er tiggere. Som jurist ved jeg, at stort set alle paragraffer kan bøjes som gummi, og lovene er skrevet i vand.«

Jeg forstår ikke, hvordan det kan være nyt eller i hvert fald relevant at fremhæve for hende, hvad en aperitif er, og jeg har en lumsk fornemmelse af, at billedsproget er et forsøg på at imponere, snarere end et forsøg på at kommunikere et eller andet.

Der prøves for hårdt, det bliver for meget og for lidt på en gang, ligesom i denne beskrivelse af en elsket druknet fiskers skråskrift, der hælder »så mærkeligt, uroligt, men uden at falde, uden at kæntre, som en sømand der netop er gået i land efter mange døgns uvejr.«

Drama i udkanten

Karakterernes handlinger og antagelser virker også flere steder underligt umotiverede. Hvad laver de to midaldrende amerikanere i baggrunden, ud over at gå rundt og være amerikanske?

Byens fremstilling som en lille by, hvor alle lufter deres desperation på det samme værtshus og får spoleret deres planer af det samme postbuds uduelighed, virker også som en lidt stiv konstruktion.

I periferien af novellerne foregår der brutale ting. Et spædbarn bliver fundet i en grøft, et hus bliver brændt ned, og en kvinde bliver myrdet. Der ligger vel en pointe i at placere den slags dramatik i udkanten af novellernes handling og karakterernes bevidsthed, som noget der bare findes, mens alle de her personer tusser rundt og lever deres liv med ulykkelige ægteskaber, snigende demens og bristede forhåbninger. Men samtidig gør de store dramaer lidt for meget væsen af sig, de står lidt på sidelinjen og vinker for at få ens opmærksomhed. Den får de, men man får ikke en ordentlig forklaring på hændelserne til gengæld.

Det er angiveligt naboen, der er morderen, men om det lige er den af naboerne, man møder, fremgår ikke. Det ville godt nok også være noget af en kedelig kliché, hvis det var bogens eneste mørklødede person, der var skurken.

Appelsiner og sang i silo

Det er som om de gode ideer har fået for lidt plads, og de dårlige har fået for meget. Til orientering kan jeg fortælle, at jeg betragter historien om en mand, der skaffer sin kone en elsker for at blive af med hende, som en dårlig idé (igen fordi jeg ikke fatter præmissen: Han kan vel bare tage sine gode ting og gå – det virker ikke som en omsorgsfuld gestus), mens et sørgeritual med appelsiner og sang inde i en silo til gengæld er et godt (om end lidt uforløst) påfund.

I nærheden
Peter Hugge
Tiderne skifter
249 sider
289 kroner

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu