Læsetid: 8 min.

Flygtning i de formative år

Hvad sker der med uledsagede flygtningebørn, når de ikke længere er børn og derfor kan sendes hjem? I ’Drømmen om Danmark’ sætter instruktør Michael Graversen ansigt på en af de mange uledsagede afviste unge flygtninge
Som teenager flygtede Wasiullah fra Afghanistan til Danmark. Efter tre år i asylcentre i Danmark, hvor han får venner og knytter sig til landet, fylder han 18 år. Det betyder samtidig, at hans ansøgning om asyl bliver endegyldigt afvist. Af frygt for at blive sendt tilbage til Afghanistan flygter han til Italien, hvor han bliver del af en voksende identitetsløs underklasse.Fotos: CPH:DOX

Som teenager flygtede Wasiullah fra Afghanistan til Danmark. Efter tre år i asylcentre i Danmark, hvor han får venner og knytter sig til landet, fylder han 18 år. Det betyder samtidig, at hans ansøgning om asyl bliver endegyldigt afvist. Af frygt for at blive sendt tilbage til Afghanistan flygter han til Italien, hvor han bliver del af en voksende identitetsløs underklasse.

Fotos: CPH:DOX

6. november 2015

Mussa og Wasiullah drikker sodavand på dåse, mens de snakker og pjatter.

Drengene rykker sammen og tager en selfie, store smil og masser af attitude. »Wow! Send det lige til mig, vi ser godt ud,« siger Wasiullah. Imens skriver Mussa #goodbye, inden deres selfie sendes af sted.

Det ser ud, som om Mussa og Wasiullah hænger ud, som så mange andre unge drenge gør. Det gør de egentlig også. Forskellen er bare, at de ikke taler om fester og piger, men i stedet om den enes kommende flugt. Om hvorvidt de ser hinanden igen – og om frygt.

De er begge flygtet gennem flere lande, har vandret over bjerge og har mødt flere menneskesmuglere, før de nåede Danmark, og de har gjort det uden deres forældre. De indgår begge i den voksende gruppe af unge, uledsagede flygtningebørn, der kommer til Danmark.

Nu skal Wasiullah af sted igen, han har fået afslag på asyl efter tre år i Danmark og skal sendes tilbage til Afghanistan. Men det vil han ikke. Wasiullah føler sig dansk, og det er i Danmark, han vil leve; derfor planlægger han at flygte til Italien og få asyl der for så at vende tilbage så hurtigt som muligt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Pia Qu
Pia Qu anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu