Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Historien, der blev væk fra sig selv

Ambitiøs og abstrakt billedbog om identitet af Lone Munksgaard Nielsen og Pia Thaulov
Ambitiøs og abstrakt billedbog om identitet af Lone Munksgaard Nielsen og Pia Thaulov

Pia Thaulov/ 'Drengen der blev væk fra sig selv'

Kultur
7. november 2015

En dreng, som ikke kan huske, hvad han hedder. Det er omdrejningspunktet i den aflange billedbog Drengen der blev væk fra sig selv skrevet af Lone Munksgaard Nielsen og tegnet af Pia Thaulov.

Pia Thaulov er især kendt for billedbogen Lille Kong Magnus og billedbogsserien om familien Bartholdy, der er kendetegnet ved sødmefyldte og farverige akvareltegninger. Hendes signatur er den vandmættede farveflade og glimtvis et nærmest skødesløst erotisk udtryk. Det sidste er der dog ikke noget af her, tværtimod. Hvad der umiddelbart ligner en poetisk og filosofisk fortælling med usædvanlig sans for bogmediet, viser sig ved nærmere eftersyn at være en fersk abstraktion.

Drengen (stavet med stort D, som var der tale om et egenavn) kan ikke huske sit navn. Derfor farer han vild, både i virkeligheden og i tankerne, han kan ikke tale med sin omverden, ordene bliver til sten i halsen, og han føler sig som en fremmed overalt. Han hilser på tingene: stolen, træet og solen i et forgæves håb om, at de svarer igen med hans navn. Den eksistentielle søgen afbrydes brat og temmelig umotiveret ved at drengen pludselig erkender, at han selv skal finde svaret og det helt konkret som en sammenkrøllet seddel i jakkelommen, hvor hans navn står skrevet. Han læser sit navn højt, og tegningen viser ham løbe glad langs vandkanten med seddelen løftet i jubel.

Svævende tekst

Det er en fin psykologisk pointe, at identiteten skal tilkæmpes. Man er ikke blot sig selv, man bliver sig selv. Hvordan drengen kommer til denne erkendelse forklares dog ikke. Det ville have været nærliggende med en dråbe eksistentiel filosofi a la Kierkegaard og Co., som peger på, at for at man kan blive sig selv, skal selvet stå i forhold til noget uden for sig selv. Det kunne i den her sammenhæng passende have været et andet menneske. Et barn.

Jeg savner en mere konkret fortælling, som refleksionerne kan fæstnes i, frem for ’labyrinten’, ’sengen’, ’drengen’ etc. Heller ikke billederne formår at forankre den svævende tekst, da Thaulov har valgt kun lejlighedsvist at antyde omgivelserne. Tekstturen er i fokus, ikke kontur eller detaljer. Man fornemmer papirets tykkelse og mønster under farvelagene fra akvarel og oliepastel. Det giver et flot stofligt udtryk. Men det æteriske betyder også, at Drengen ligner en skitse med et ansigt, der er to prikker og en streg. Skrøbeligheden understøttes af de lyse farver (gul og lyseblå) og ikke mindst de transparente pergamentsider i hvert opslag, hvor tekstens sidste ord står trykt. Pergamentsiderne peger på bogen som objekt og materialitet, hvilket er karakteristisk for billedbogen.

Desværre er effekten begrænset i modsætning til eksempelvis Finn Herman af Mats Letén og Hanne Bartholin, hvor bladringens kunst i højere grad udnyttes, idet de trekvarte sider hele tiden relaterer sig til næstkommende opslag, hvilket aktiverer læserens nysgerrighed og driver historien frem. Her har virkemidlet ingen synderlig funktion og bliver derfor primært dekorativ. En anden billedbogskarakteristika er billedets placering og størrelse i forhold til tekst og bogformat. Historien har på traditionel vis tekst på venstre side og tegning på højre. På det sidste opslag fylder illustrationen næsten begge sider, hvilket fint understreger slutningens positive budskab. Men hvorfor ikke male hele opslaget gult og blåt eller i hvert fald mere raffineret udnytte den betydningsskabende pointe, som billedets størrelse har? Det klassiske eksempel er Villy Vilddyr af Maurice Sendak, hvor billederne bliver gradvist større, og rammen opløses, i takt med at Villy indtager fantasiens verden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her