Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Den hemmelige sexfaktor

To eventyrlige fortællinger af Selma Lagerlöf findes nu i fortrinlig nyoversættelse
Kultur
5. december 2015

I rækken af de senere års genudgivelser af Selma Lagerlöfs værker i ny oversættelse kan vi nu møde to fortræffelige og egenartede fortællinger, som i den grad klæder hinanden, den tidlige Dunungen fra 1894 og den fjorten år senere Tøsen fra Stormyrhuset. Begge drejer de sig om en fattig pige og hendes overraskende kærlighedshistorie med bryllup som forventningspunkt. Den første fordyber sig i det psykologiske spil med sex som motor i en for forfatterskabet sjælden dristig beskrivelse, mens den anden trækker de sociale modsætninger stærkt op, omend »den almægtige eros, livets skytsherre« er fortællerstemmens stilfærdige mantra som allerede i Selma Lagerlöfs store gennembrudsværk fra 1891, Gösta Berlings saga.

’Dununge’ er ikke for ingenting kælenavnet for lillebyens ganske unge bagerdatter Anne-Marie, som borgmestersønnen Maurits overraskende har forlovet sig med. Straks i begyndelsen ser fortælleren helt betaget parret køre af sted i en gig på vej til hans rige onkel Teodor, som skal sikre sin nevø en bekvem stilling og en uhyre arv. Hun får strenge ordrer om at besnære den stormægtige ungkarl, som lever et lystigt liv i selskabelige orgier på sit gods og nu skal velsigne deres bryllup. Maurits har dog ikke taget højde for en særlig faktor, af fortælleren kaldet »det«. Fænomenet, som ingen vover at nævne ved navn, »er kommet som duggen til græsset, som farven til rosen, som sødmen til bærret, umærkeligt og saligt uden at melde sig på forhånd«. Og det rammer brat det ellers ulige par, onkel Teodor og Dunungen. Det forberedes i det lyriske blomstersprog med fnug, som daler og indhyller parret, og i en af de kun to historier, som onklen kender, myten om Bacchus, som møder det elskende par Ariadne og Theseus på Naxos, hvor de er flygtet hen. Han sender Theseus bort og forfører Ariadne. Dunungen er et let og villigt offer for den bakkantiske onkel. I slutscenen afsløres samtidig den kolde og udspekulerede Maurits’ pekuniære kynisme. Hvem af de tre lykkejægere, der egentlig er mest beregnende eller hengiven, kan denne bittersøde, fnuglette fortælling overlade til eftertanken.

Faderskab

Det større eventyr begynder i herredsretten ude på landet, hvor den fattige husmandsdatter Helga kræver alimentationsbidrag af en gift mand, som hun egentlig troskyldig holder af. Da han nægter faderskabet og skal sværge derpå med Biblen i hånd, frafalder hun sit krav af frygt for hans sjæls sikre fortabelse. Hun opnår derved almindelig respekt, men ingen penge.

Social indignation er nok fortællingens drivkraft. Og det gode menneske står til mere end sympati gennem den følgende handling, hvor en ny erotisk trekant skal udspilles. Den jævnaldrende gårdmandssøn Gudmund føler med hende og taler hende fra selvmord. Hun kommer i huset som hjælp for hans svagelige mor, og den fromme pige er ikke tabt bag af en vogn, hun har tilmed et udtryksfuldt sprog. Gudmund er forlovet med den stenrige godsejerdatter Hildur, og skildringen når så langt som til selve deres bryllupsfest, hvor det store arrangement går i stå på grund af moralske komplikationer. Gudmund skal igennem en sjælelig prøvelse for at gøre sig fortjent til kærlighedens rette leje. En polterabend er gået helt galt, en mand bliver stukket ihjel i drukkenskabens tumult. Gudmund tror, han er gerningsmanden og gør alt for at skjule indicier og skyld. Han redder dog både moralen og skindet. Og hjælperen er? Den almægtige eros. Stormyran er det højtliggende, symbolholdige sted.

Man kan diskutere om titelordet ’tösen’ også bør hedde ’tøsen’ på dansk frem for ’pigen’, uden den nedsættende klang, som måske er mere fremtrædende her på tryk. Men Anne Marie Bjergs version af Selma Lagerlöfs prosa er som vanlig fintmærkende.

Selma Lagerlöf: Dunungen og Tøsen fra Stormyrhuset. Oversat af Anne Marie Bjerg. Gyldendal. 168 sider. 200 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her