Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Husk Balkan

Velredigeret antologi om en periode i den store glemmebog
Kultur
17. december 2015

I 2012 markerede byen Sarajevo 20-årsdagen for den jugoslaviske borgerkrigs begyndelse ved at stille 11.541 tomme røde stole op i den hårdt prøvede bys hovedgade Marsala Tita. Stolene symboliserede Sarajevos døde i krigen.

Byen havde ligget nådesløst udsat for serbiske bombardementer og snigskytter, der satte en ære i at dræbe og lemlæste så mange indbyggere som muligt, og i øvrigt ødelægge den levende og smukke Balkan-kulturby.

De levede i høj grad op til ambitionen, der blandt andet betød destruktionen af et af Europas fornemste kulturhistoriske biblioteker.

I dag er krigen mere eller mindre gledet af minde i den almindelig erindring, fortrængt af nye og endnu mere omfattende konflikter, befolkningsmæssige katastrofer og panik over flygtninge på flugt fra død og ødelæggelse.

Ikke for det: krigen dengang fordrev over 2 millioner mennesker fra deres hjemland. 21.000 af de heldige, der ikke blev myrdet eller sultede ihjel, havnede i Danmark.

Debatten om denne nu fortidige, men trods alt forholdsvis vellykkede danske flygtningepolitik og -forvaltning, var på mange måder lige så bøvet dengang, som nu; Søren Krarup leverede også dengang uforsonlige toner, der i fædrelandets hellige navn, som en røst fra det værste i Balkan, søgte at legitimere det infame.

Men samtidig var der den store forskel, at Socialdemokraterne, uanset flere etiske tilbageslag, der varslede den fremtid vi nu står midt i, lagde vægt på humanisme og ordentlighed. VK var heller ikke helt så indædte som nu, selvom de mildt sagt gjorde sig bemærket. Det er dog ikke stedet her at genoplive den historie.

Derimod vækker en netop udgivet bog nyt liv i perioden: Og Balkan kom til Danmark redigeret af to kendere: embedsmanden, juristen tidl. direktør for Dansk Udenrigspolitisk Institut, siden ambassadør i Bosnien, Niels-Jørgen Nehring, samt politikeren, journalisten, tidl. minister Birte Weiss.

Bogen er en stramt opbygget antologi over det jugoslaviske emne med væsentlige og vægtige indslag af alle bidragydere, der hver for sig og tilsammen kommer rundt i den labyrint, der set udefra udgjorde det bosniske problem.

Lidt uoverskuelig

Et værk af denne art er næppe et, man læser fra første til sidste side, man plukker og udvider lidt efter lidt tilgangen til den komplicerthed, der dengang, da begivenhederne udspillede sig til forfærdelse for verden, mindede mange om skoletidens bekymring for at få eksamensspørgsmål i det uoverskuelige Balkan.

Det er måske her, redaktørerne kunne have hjulpet lidt bedre med en faglig oversigtsvenlig gennemgang af regionens baggrund. Et forfatternavn savnes faktisk i den forbindelse, en af landets fineste kendere af Eksjugoslaviens historie: Karsten Fledelius. Fledelius kan sit Balkan. Også den religiøse side af sagen.

Kendetegnende for det uredelige kludetæppe af det sydøstlige hjørne af verdensdelen er netop de dybe slidstærke rødder i de pågældende folkeslags fortidsbevidsthed – ikke at forglemme de meget sigende fortællinger eller sagaer i Ivo Andric’ roman, klassikeren: Broen over floden Drina (1945).

På de kanter glemmer man ikke gerne en krænkelse, om denne så udspillede sig i forgårs eller i middelalderen. Læg dertil det religiøse hysteri og dampkeddelovertrykket under diktator Titos undertrykkelse af de etniske modsætninger, så har man den cocktail, der sendte horder af Balkans befolkning på flugt. Altså også til Danmark.

Og Balkan kom til Danmark er en god og væsentlig bog, som midt i den nye flygtningekrise, der påberåber sig positive erfaringer, anbefales på det varmeste.

Rædsomt menneske

Uforglemmelig er Uffe Ellemann-Jensens veloplagte erindring, blandt andet om mødet med Balkans værste aktører med skurken præsident Slobodan Milosevic i spidsen.

Uffe Ellemann fortæller, hvordan han på hotelværelset, inden sit ufrivillige gensyn med Milosevic, må øve sig foran spejlet i ikke at smile. Sådan vil han ikke ses ansigt til ansigt med et af de mest rædsomme mennesker, han nogensinde har mødt.

Den daværende udenrigsminister analyserer herefter den katastrofalt tøvende europæiske reaktion på krisen, hvilket jo kun kan bekræfte den tænksomme læser i forstandigheden i at koordinere Europas udenrigspolitik mere kvalificeret unionsagtigt.

Men det er en anden diskussion.

’Og Balkan kom til Danmark. Om at være nærområde til krig og folkemord’. Red. Niels-Jørgen Nehring og Birte Weiss. 319 sider, 299 kr. Aarhus Universitetsforlag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her