Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Syv historier til dyrkelsen af Ejersbo-myten

Det lille udvalg noveller af den tidligt døde Jakob Ejersbo peger fremad i forfatterskabet. Udvalget peger også på, at begyndelser er spændende, men at det er afslutninger, især den største afslutning, der griber os
Kultur
19. december 2015

Af de syv ikke særlig gode noveller i Jakob Ejersbo-udvalget var jeg på en sær måde bedst underholdt af »Arbejde adler«. Teksten er ikke særlig ejersbosk, med sin studentikose erhvervslivssatire minder den mere om noget, Peter Fogtdal kunne have skrevet. Det kan overraske, og deri ligger måske det underholdende.

En ung sumper – morgenjoint-typen – navneforveksles med en reklameguru og lokkes for en uhyrlig sum til en stilling i selskabet Extra Sensory Perception. Alt resten er lige så grotesk og infantilt som navnet (glubske hunde a la Baskerville viser os reklamebranchens dyriske brutalitet, direktørdatterens kæmpepatter dens dumhed). Teksten, som ikke tidligere har været trykt, skrev Ejersbo ifølge forlagets oplysninger i 1995, tre år før debuten. Måske er den begyndelsen til en roman, men med for lidt eller for svagt stof. Tyve sider inde er det brændt af som et stykke cigaretpapir.

Heller ikke »Rør«, bogens anden ikke tidligere publicerede tekst, er meget ejerbosk, men også den har en gnist af noget (andet). Historien handler om midaldrende Lisa, der har sex med sønnens fodboldtræner og snart er truet – truet som: rival – af sin egen datter. En mrs. Robinson-historie med stilfærdig indlevelse. Novellens mystik refererer titlen til, »rør« er de gule plastikrør, som Lisas elektrikermand har liggende i sin bil, og som på finurlig vis bliver symbol på Lisas og mandens længsler, men især på deres tab af kærlighed og lidenskabens bål.

Afslutninger griber os

Det tema går igen i flere af bogens øvrige historier (bragt i diverse tidsskrifter), men foregrebet i et ungt perspektiv. Der er i lange baner druk og joints og unge mennesker uden retning. Og der er kærester, det aldrig blev til noget alvorligt med, eller som det blev alvorligt med på den selvforbrændende og selvdestruktive måde.

Der er ansatser i det lille udvalg, masser af dem, men der også et flimmer af kun halvgode ideer, der trækkes for langt ud (scener og replikker i en film, der blander sig med hovedpersonens tankemylder), og glimt af kuldslåede verdener og en hardcore realisme, der søger en forfatters sikrere greb (f.eks. den dialogiske stil og afhuggede sætninger – uden grundled, udsagnsled, enkelte steder skåret ned til et enkelt ord – som Ejersbo skal rendyrke i Nordkraft og Afrika-trilogien).

Bogen er Gyldendals »julegave til samarbejdspartnere og venner af forlaget« med et deloplag til almindelige bogkøbere. Men især er den vel en gave til Ejersbos fans og et bidrag til en voksende dyrkelse af den tidligt døde forfatter (på godt et år har vi fået Ditte Steensballes kæresteerindringsbog, Christian Holten Bonkes dokumentarfilm, nu forfatterens begyndelser, i foråret kommer så Rune Skyum-Nielsens biografi om Jakob Ejersbo). Begyndelser, tilløb til liv og fortællinger, er anelsesfulde, spændende. Men det er afslutninger og især den store afslutning, der griber os og får hjernen til at koge.

Jakob Ejersbo: Nedrullede persienner og andre begyndelser. Gyldendal. 128 sider. 150 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her