Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Hvad lydsøen gemte

I udstillingen ’Works for Radio’ præsenterer Nikolaj Kunsthal i samarbejde med den alternative radiostation The Lake en række nye, nordiske lydværker. Og selv om det ikke syner af meget, er det bestemt værd at lytte med
Kultur
22. januar 2016

Den ser umiddelbart ikke ud af meget, den lille The Lake: Works for Radio-udstilling på Nikolaj Kunsthal. På et aflangt bord i den tidligere kirkes tårnværelse står otte forskellige gamle radioer. Sådan nogle, man brugte, dengang hvor radio ikke var noget, man hørte på sin computer, tablet, telefon og så videre. Lidt stille retro-nostalgi med andre ord.

Ud over radioerne er der midt i rummet stillet to bænke op, som man kan tage plads på, og mere består udstillingen sådan set ikke af. Men Works for Radio er som sådan heller ikke en udstilling i ordets egentlige betydning, for her handler det ikke så meget om at se og kigge som om at lukke øjnene, slå ørene ud og lytte. Skiftevis går de gamle radioer nemlig i gang og afspiller hver sit lille stykke musik, en lydoptagelse eller en fortælling – eller noget derimellem.

Søen

The Lake er først og fremmest navnet på en radiostation, som fra thelakeradio.com 24 timer i døgnet byder på alternative lydværker, radioprogrammer, musik med mere. Projektet blev startet i 2014 af lydkunstner Kasper Vang, radiojournalist Jan Høgh Stricker og musikerne Mads Brauer, Casper Clausen og Rasmus Stolberg. De sidste tre vil mange nok kende fra indiemusikgruppen Efterklang.

Siden er flere kommet til, og i dag er The Lake ikke kun de mennesker, der står bag, men også de mange kunstnere og musikere, som radiostationen samarbejder med.

Til Works for Radio har de inviteret fire kunstnere og musikere, som i en form for ministafet har peget på yderligere fire personer til at indgå i projektet, således at udstillingen omfatter CM von Hausswolff (Sverige), Hildur Guðnadóttir (Island), Jana Winderen (Norge), Pejk Malinovski (Danmark), Klara Lewis (Sverige), Skuli Sverrisson (Island), Maia Urstad (Norge) og Gry Bagøien (Danmark).

De otte nyproducerede lydværker, som ’udstillingen’ består af, blev præsenteret ved et fælles lyttearrangement i Nikolaj Kirke. Her var alle kunstnerne til stede og kunne give en kort introduktion til deres værker.

Havde man ikke mulighed for at deltage i det i øvrigt udsolgte arrangement, så kan man dog i god overensstemmelse med idéen om en gratis, onlineradiostation lytte til hele arrangementet via The Lakes hjemmeside og således fortsætte fælleslytning.

Taxaer og spøgelser

Det er otte meget forskelligartede lydværker, som er kommet ud af invitationerne til Works for Radio. Fra lyden af is til fortællingen om en tøffelhelt uden tøfler, og fra en melodisk tolkning af islandsk politik til lyden af susende vind.

I A Bee Called Ramon fortæller svenske CM von Hausswolff historien om den mallorcanske filosof og forfatter Ramon Llull, der levede fra 1232-1315. En historie, der giver indsigt i både Llulls religiøse liv og i optagelser fra den anden side – der, hvor de levende ikke umiddelbart har adgang.

I norske Maia Urstads Rush Hour Drive er der derimod ikke en tydelig fortællerstemme. I stedet er optagelser fra radiokommunikationen i Buenos Aires’ taxaer klippet sammen til en pulserende lydcollage, hvis mekaniske stemmer og støj på linjen fænger på en anden måde end Hausswolffs mere klassiske fortælling.

Der er med andre ord nærmest ikke to ens måder at opleve lyd, stemmer og musik på i værkerne. Det er derfor heller ikke kun som enkeltværker, at Works for Radio er interessant, men netop også som den collage – eller lidt aparte linje af stemninger og fortællinger – som de tilsammen skaber.

Værker til radioen

Som udstillingstitlen meget eksplicit beskriver, er der tale om lydværker, der er lavet til at blive hørt i radioen – også selv om radioen er en hjemmeside. Og selvom det uden tvivl ser lidt lækkert og indbydende ud med de gamle radioer i Nikolaj Kunsthal, så er det ikke som udstilling at Works for Radio kommer til sin ret.

Tværtimod er det, når man har mulighed for at sidde derhjemme med nogle gode hørebøffer og uden forstyrrelser, at alle lydene og stemningerne rigtig kan få lov til at udfolde sig.

Ikke mindst podcasten fra det fælles lyttearrangement i Nikolaj Kunsthal er en virkelig god indgang til værkerne, hvis man ikke er velbevandret i hverken den alternative musikscene eller nyere lydkunst.

For selv om musikken og lydene giver mange oplevelser i sig selv og byder på historier og stemninger, som ikke behøver forklaring, så giver det god mening at høre kunstnernes egne refleksioner over såvel det indholdsmæssige som det tekniske.

Og bagefter kan man jo så lytte videre på The Lakes 24 timers rotation af lyde, musik og andet.

Her er så mange forskellige ting at lytte på, og man vil garanteret finde både noget, man elsker, og noget, man hader.

Så det kan da kun være en opfordring.

The Lake: Works for Radio. Nikolaj Kunsthal, København K. Indtil den 24. januar 2016

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her