Læsetid 3 min.

Dirty Harry på speed

Tim Millers ’Deadpool’ er en energisk, morsom og på alle måder ukorrekt superheltefilm
Deadpool (Ryan Reynolds) beundrer sit arbejde i Tim Millers usædvanlige superheltefilm. Foto: 20th Century Fox

Deadpool (Ryan Reynolds) beundrer sit arbejde i Tim Millers usædvanlige superheltefilm. Foto: 20th Century Fox

12. februar 2016

Man er ikke mange minutter inde i Tim Millers Deadpool, før man finder ud af, at her ikke er tale om en superheltefilm af de helt almindelige. Tværtimod. Deadpool er sjofel, splattet, ukorrekt på alle måder, fuld af referencer til sig selv og andre superheltefilm og helt vild sjov.

Er man blevet lidt træt af alle de selvretfærdige, spejderdrengeagtige superhelte, som ellers befolker biograflærrederne, så er Deadpool den perfekte antigift.

Film og hovedperson, som også kalder sig Deadpool, bebor sammen med sidste års Antman og Guardians of the Galaxy for så vidt det samme univers, som Captain America-, Iron Man-, X-Men- og Avengers-filmene, men ’heltene’ i de tre film har ikke helt den samme respekt for det at være helt og redde menneskeliv, som deres mere retskafne kolleger.

Svær modstander

I Deadpool spiller Ryan Reynolds den tidligere elitesoldat Wade Wilson, der på sin egen og ikke ganske uegennyttige facon hjælper mennesker i nød. Han er selvtægtsmand med en tvivlsom karakter – og et respektløst og vittigt gabehoved, der hovedkulds forelsker sig i sit kvindelige modstykke, stripperen Vanessa (Morena Baccarin), og som derfor bliver ganske desperat, da han får konstateret uhelbredelig kræft.

Han siger ja til en skummel organisations tilbud om en kur og dertilhørende superkræfter, men helbredelsen og evnerne har en pris: Et vansiret ansigt.

Og så går den vilde skattejagt på organisationens bagmand, Francis, der kalder sig Ajax (Ed Skrein), og som selv har superkræfter og ikke kan føle smerte. Han er med andre ord en svær modstander.

Fuld af energi

Men alt det ved publikum ikke, da Deadpool begynder på en visuelt opfindsom og ganske hæsblæsende vis midt i et biluheld/slåskamp/skudduel mellem Deadpool og nogle af Ajax’ håndlangere. Deadpools historie bliver fortalt i effektive flashbacks, mens vi får lov at observere, hvordan Wade nu lever som en art læderklædt superhelt, der kun har hævn i tankerne og akkompagneret af sine egne vittigheder uddeler røvfuld og skyder, slår og stikker sine modstandere ihjel.

Deadpool er næsten en slags Dirty Harry på speed.

Det er en glimrende måde at fortælle en oprindelseshistorie på, og om noget er filmen lige så fuld af energi, humor og overraskelser som sin hovedperson. Ikke sjældent kigger Deadpool lige i kameraet og taler til publikum om sig selv, superheltegenren, tegneserier og den slags. Og ingen går fri, når den såkaldte superhelt – der har sagt nej til at være med i X-Men, fordi de er for pæne og kedelige – fornærmer alle de minoriteter, han kan komme i tanke om, samtidig med at han skiftevis fremhæver og disser egne fysiske og mentale fortrin.

Ramsaltet perfektion

Det er en rolle, Ryan Reynolds er født til at spille, og når man som jeg godt kan lide den canadiske skuespiller og hans ofte selvironiske, hurtigsnakkende væsen, takker man filmguderne for, at han i Deadpool endelig får lov til at folde sig helt ud.

Tim Millers film – der også er baseret på en tegneserie – er selvfølgelig ikke for alle, men kan man godt lide ramsaltet humor og spændings- og actionfilm, der ikke holder igen, er den intet mindre end perfekt.

Det er dog en lille verden, Deadpool bebor – den drejer sig kun om personlig hævn – og man kan have svært ved at se, hvor han efter sin første film skal bevæge sig hen. Men måske kunne han blive et livligt og svært håndterbart medlem af X-Men og på den måde sætte lidt fut i fejemøget. Jeg kan næsten ikke vente.

Deadpool. Instruktion: Tim Miller. Manuskript: Rhett Reese og Paul Wernick. Amerikansk (Biografer landet over)

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Prøv en gratis måned med uafhængig kvalitetsjournalistik

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu