Læsetid: 4 min.

Hemmelig canadisk forfatter er suveræn

Tilsyneladende ud af det blå kommer et monstrøst mesterværk af den hemmelighedsfulde canadiske forfatter Réjean Ducharme om et barns djævelske og sprogligt veloplagte oprør mod de voksnes falskhed og perversiteter. Romanen udkom på fransk for 50 år siden
Réjean Ducharme er sky og hemmelighedsfuld og er blevet kaldt for ’forsvinderen’. Et af de få fotos, der findes af ham er dette fra 60’erne. Han er født 1941 i Québec og har skrevet både romaner, teaterstykker, filmmanuskripter og sangtekster, med størst hyppighed frem til midten af 1970’erne. 

Réjean Ducharme er sky og hemmelighedsfuld og er blevet kaldt for ’forsvinderen’. Et af de få fotos, der findes af ham er dette fra 60’erne. Han er født 1941 i Québec og har skrevet både romaner, teaterstykker, filmmanuskripter og sangtekster, med størst hyppighed frem til midten af 1970’erne. 

radio-canada.ca

20. februar 2016

Det er sjældent, at man som boganmelder smuglæser, som om bogen var en klausuleret rapport fra et regeringskontor, og over for selv de nærmeste kolleger på andre medier holder hemmeligt, hvad man for tiden sidder boret ind i, som giver en intens nydelse, skiftevis slår én med undren og små chok.

Men sådan har jeg haft det med canadiske Réjean Ducharmes debutroman Slugerens slugt. Jeg ville gerne være ham, der breakede historien, hvilket altid er lidt komisk, men her er til at græde af grin over. Bogen er fra 1966, altså nøjagtig 50 år gammel.

Googler man Réjean Ducharme, får man ingen danske hits, ud over hvad oversættelsen her for ganske nylig har givet anledning til (samt et register fra Det Danske Filminstitut, der omtaler et filmmanuskript). Ducharme optræder ikke i Rosinantes leksikon over udenlandske forfattere. Hans navn figurerer i en længere opremsning i Gyldendals Den Store Danske under opslaget »Canada – fransksproget litteratur«. I Gyldendals Verdenslitteraturhistories bind 7 får han 14 linjer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu