Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Næsten ingenting er rigtig rigtig meget

Jeg var der i bogen, og jeg var skiftevis Anna og Morkel, for sådan er Stian Holes billeder helt fotografisk virkelige. Må man i øvrigt godt det? Jeg mener, er det stadig god smag?
Taget fra bogen

Taget fra bogen

Stian Hole

Kultur
20. februar 2016

Når en bog åbner med et snelandskab og endnu et, og et til, og der allerede på fjerde opslag står noget så skønt og nyt som: »Nysne er sporsne«, og når der lidt efter står »transformatorstation«, der er det længste ord, jeg kan komme i tanke om, uden ’e’, ja, så ved man, at den nok ikke er helt gal med den bog.

Den bog hedder Morkels alfabet, og Morkel er navnet på en dreng, som lægger sedler i sneen lige der på marken, hvor Anna kommer gående, når hun skal til og fra skole. »Jeg har set dig,« skriver Anna bag på en af sedlerne som svar.

Morkel er holdt op med at komme i skolen. Det behøver ingen videre forklaring, en dag siger Anna blot til Morkel: »Jeg tror ikke på det, de siger om din far. Hvad skal der til, før man er en tyv?« Og Morkel svarer: »Næsten ingenting«.

Morkel har bygget en hule i et træ i vinterskoven, et gemmested, som Anna gerne må finde. Det gør hun, og så begynder hun at komme der: »Eftermiddagene i hulen er gode. Kinderne bliver stivfrosne i vinden, og næseborene klistrer sammen. I træerne blinker iskrystallerne. Nogle dage skinner og gløder hele skoven: Primussens blå flamme, alle de farver der er i Morkels øjne, og striben af lys som Anna ser, når hun lukker øjnene. Alting er mere når hun er sammen med Morkel. ’Alfabet, abe, aftale, ark og Anna,’ hvisker Morkel. ’Morkel, måne, makrel, mælk og mod,’ smiler Anna.«

Smil på hovedet

Lyt bare! Så fin og tæt er billedbogsteksten, der er oversat af Naja Marie Aidt. Det er god stil at få en god digter og et lydhørt gemyt til at oversætte billedbøger. Poetiske billedbøger, eller billedlige poesibøger som Stian Holes. Morkel ved en masse om fugle, om trækfugle, om stæren, der kan efterligne andres lyde, om gæssene, der pløjer himlen, om at der er luft inden i fuglenes knogler.

Og så bliver Morkels alfabet helt ubarmhjertig, for nok har man fornemmet noget sørgeligt midt i alt det gode – venskabet, der vokser frem mellem Morkel og Anna, mens de lærer hinandens alfabeter at kende – men så pludselig en dag er Morkel væk. Hulen er tom og »Anna er bare Anna, og det føles så småt«.

På siden lige inden Morkels forsvinden stod en snemand. PÅ HOVEDET! Smilende, ja, men et smil på hovedet danner en trist mund. Først, inden det sørgelige, så det ud, som om snemanden øvede sig i at stå på hovedet. Det så sjovt ud, med grene som arme og ben. Det er først, når man bladrer tilbage, at man får øje på, at mundvigene faktisk vender nedad.

Som en trækfugl

Sådan er billederne i Morkels alfabet. Man er nødt til at nærstudere og gå tilbage. Der er masser af detaljer at kigge på og opdage. Teksten opholder sig også ved detaljen. F.eks. da Anna forsøger at glemme Morkel, nu han er borte. Hun prøver at glemme ham lidt ad gangen. Først glemmer hun hans halstørklæde, så hans hue, hans hænder, øjne. »Fregnerne på kinden og de små hår i nakken.« Fuglene på billedet flyver væk med tingene, én ad gangen.

Men gudskelov var Morkel bare væk en tid, lidt som en trækfugl. Han vender tilbage – og træerne bliver skriggrønne, og fuglene bygger rede i dem. På det sidste billede ligger Anna og Morkel igen sammen. De kigger op i trækronen. Læseren kigger ned på dem.

Sådan er Stian Holes billeder også, helt fotografisk virkelige og deraf dragende. Annas hjemmestrikkede sokker kan man nærmest røre ved. Jeg bliver også opslugt, ligesom af de allerallersmukkeste glansbilleder, jeg engang samlede på. Det er en lille smule kitch, og det er kitch, når Annas og Morkels ansigter oplyses af flammen fra primussen. Men allermest er det bare mærkeligt godt at være der i skoven og skiftevis være Anna og Morkel og høre om fuglene og glo og glo til øjnene er ved at trille ud.

Morkels alfabet
Stian Hole
Oversat af Naja Marie Aidt
Høst & Søn
48 sider
290 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her