Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Sydeuropa i Nordeuropa

Med sit udbredte udeliv og afslappede stemning er Bruxelles på mange måder en sydeuropæisk storby i Nordeuropa. Og selvom byen er mest kendt for politik, har Bruxelles et ganske rigt kulturliv, fortæller Andreas Karl Færgemann. Han arbejder som embedsmand i EU-systemet og bor i byen med sin familie
Man spiser og drikker godt i Bruxelles, fortæller den fastboende EU-embedsmand Andreas Karl Færgemann.

Emmanuel Dunand

Kultur
12. februar 2016

»Jeg flyttede til Bruxelles i 2007 og er for tiden udlånt af Danmark som ekspert til EU-kommissionens generaldirektorat for transport. Noget af det mest karakteristiske for folk, der arbejder i EU, er, at man er meget afkoblet fra resten af Bruxelles. På mit kontor er kun tre ud af 20 ansatte belgiere. Hvis man som expat vil have et fuldt billede af Bruxelles og belgierne, så skal man ud og opsøge det selv, for ellers kan man let ende med kun at være sammen med andre expats.

Min kone er dansker, men er opvokset i Bruxelles, og vi tager tit ud i byen – for eksempel til nogle af de mange antikvitets- og loppemarkeder. Mens danske loppemarkeder efterhånden er blevet så professionaliserede på grund af de mange tv-programmer, kan man i Belgien stadig gøre mange gode fund.

I Waterloo, der ligger en halv times kørsel fra byen, er der hver søndag et meget stort loppemarked, hvor man også kan få en bøfsandwich og en øl i småregnen. Det regner altid hernede. Vi besøger også antikvitetsmesser, hvor byens gamle borgerskab kommer. De er ofte flot klædt i tweed og kulørte bukser – som påfugle blandt gråspurve.

Jeg holder af byen, blandt andet på grund af dens rige kulturliv, som resten af Europa sommetider overser, fordi man fokuserer på de internationale politiske institutioner. Der er masser af jazzklubber og klassiske koncerter og et ret godt operahus. Også museerne er undervurderede – især de flamske malere er helt fænomenale – og de mange art nouveau- og art déco-bygninger er ret fantastiske.

Mange siger, at Bruxelles er et sydeuropæisk land beliggende i Nordeuropa, og det er der noget om. Arbejdsdagen er meget længere end i Danmark, hvor man farer hjem, så snart klokken er 17. Her har man længere dage, men holder også længere pauser, og man går mere ud om aftenen.

Der er en lidt mere afslappet stemning, så folk kommer ofte et kvarter for sent, og man tager lidt lettere på punktligheden. Også på vejret kan man mærke, at man er 1.000 kilometer længere sydpå. Efteråret er langt og lunt, foråret kommer tidligere, og folk sidder generelt meget ude.

Man kan spise afsindigt godt i Bruxelles, hvilket man kan se på folks livremme, når de har været her et par år. Køkkenet er ikke forfinet som det franske, men baserer sig til gengæld på rigtig gode råvarer – alt lige fra hummere og foie gras til fritureboderne, som sælger pomfritter af meget høj kvalitet.

Det lyder absurd, men de er stolte af deres pomfritter. Det er ikke junkfood som i Danmark, og fritureboderne samler belgierne og frekventeres i lige så høj grad af direktører som af skomagere. Det er et godt sted at falde i snak med folk.

Bruxelles er også en rodebutik

Der er en fuldstændig mangel på trafikal organisering, og reglerne er kaotiske, fordi byen er delt op i 19 kommuner med forskellige parkeringsregler. Gadebilledet er utroligt farverigt, og man ser kvinder i traditionelle afrikanske klædedragter ved siden af den nålestribede embedsmand.

Det skyldes blandt andet, at der lever mange i byen fra de gamle kolonier i Afrika – for eksempel fra det tidligere Belgisk Congo. Byen er meget, meget international, og det giver en særlig dynamik, som man enten tager til sig eller bliver fremmedgjort af.

På grund af de mange internationale institutioner bliver man vant til, at kolleger ofte udskiftes. Det er nogle gange lidt ligesom at stå på en perron og se folk stå af og på toget. Man kan enten blive rodløs af det eller tage det som en oplevelse. Jeg gør det sidste, men nu er jeg jo også gift med en kvinde, som har boet her det meste af sit liv.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her