Læsetid: 3 min.

Døden og livet i detaljen

Lotte Kirkeby debuterer med nitten noveller om livet, når det er svært, og formidler smukt følelserne i detaljen, mens pointeringerne indimellem lander lidt tungt
19. marts 2016

Den realistiske novelle, der med Goethes klassiske definition er komponeret omkring en ekstraordinær begivenhed, har, i den minimalistiske aftapning – fra Hemingway til Helle Helle – stået solidt i dansk litteratur i årevis, og Lotte Kirkebys skønlitterære debut, Jubilæum, skriver sig åbenlyst ind i denne tradition. De korte noveller stiller alle ind på netop bemærkelsesværdige begivenheder, potente vendepunkter i personernes liv som fødsel og navnlig død, sygdom, skilsmisse, bristet tillid – de mange former for tab, man oplever gennem et helt liv. I en fin fortolkning af genrekonventionen lader Kirkeby disse skæbnebegivenheder fortælles gennem de små, ikke-spektakulære situationer, som i deres umærkelighed indrammer sådanne omslag – i de bedste tekster med en sanselig opmærksomhed på detaljen, der smukt formår at spænde personernes følelser ud, som fx i registreringen af garvesyren, der krakelerer på overfladen af den te, der i En mand og hans kone, er blevet kold, fordi konen sover ind under sin middagslur.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu