Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Med hjerte og indvolde på rette sted

En forstad angribes af zombier i Bo Mikkelsens ambitiøse, men ikke helt vellykkede ’Sorgenfri’
Kultur
1. april 2016

Og sådan døde den danske forstadsidyl – ikke med et brag, men med klynk og gråd over at blive spist af sine egne.

Det lyder måske kryptisk, men det er det bestemt ikke: Bo Mikkelsens spillefilmdebut, gyseren Sorgenfri, foregår i den københavnske forstad, hvor alt til at begynde med ånder fred og fordragelighed, hvor mor hele tiden bekymrer sig, og far sjældent hører efter, og hvor man mødes omkring et picnicbord og spiser og drikker og er glade for hinanden og det gode liv i den grønne forstad.

Men så begynder der at ske underlige ting: En mystisk epidemi breder sig på et plejehjem i kvarteret, en ældre kvinde finder sin mand livløs foran fjernsynet, men han er pist væk, da ambulancen kommer, folk bliver syge, og der indrettes karantæneafdeling på det nærliggende sygehus.

Og det bliver meget værre. Hele Sorgenfri spærres af, og soldater patruljerer og stopper de bange og desperate mennesker, der forsøger at slippe ud, mens der på tv tales om mange døde og endnu flere smittede – af hvad fremgår ikke.

I centrum af Sorgenfri står en familie med far (Troels Lyby), mor (Mille Dinesen) og deres to børn, lille Maj (Ella Solgaard), og store Gustav (Benjamin Engell). Vi oplever smitteudbruddet og det efterfølgende kaos med deres og ikke mindst Gustavs øjne, og vi får ligesom dem kun langsomt en fornemmelse af, hvad det dog er, der sker i dette ellers så fredelige forstadsparadis.

Store ambitioner

Sorgenfri er ret beset en afart af zombiefilmen, og som det sig hør og bør for den genre, kan man læse mange sociopolitiske budskaber ind i handlingen, som her har at gøre med selvtilstrækkelighed, frygt for det fremmede, kernefamiliens sammenbrud og meget andet.

Man kan selvfølgelig også bare vælge at se filmen som et hverdagsgys, der vil en del, men som desværre ikke helt kan leve op til sine egne ambitioner.

Har man set George Romeros banebrydende zombiefilm eller en enkelt sæson af The Walking Dead, så ved man, hvad det handler om, og stort set også, hvad der kommer til at ske i Sorgenfri. Civilisationen bryder sammen, og mens nogle mennesker forsøger at hjælpe, tænker andre kun på sig selv, nogle er modige, andre er bange.

Det går meget hurtigt med at etablere miljø og personer i begyndelsen af Sorgenfri, mens det derefter går endog meget langsomt med at lade verden falde helt fra hinanden bagefter. Så langsomt, som det nu kan gå, når der er tale om en spilletid på blot 80 minutter. Jeg ville ønske, at det var omvendt. At vi lærte familien og forstadskvarteret endnu bedre at kende, før verden begyndte at krakelere.

Danske genrefilm har sjældent store budgetter at gøre godt med, hvorfor instruktøren ikke, heller ikke Bo Mikkelsen, har mulighed for at give den hele armen, når der er brug for det. Det gælder altså om at udnytte de styrker, man har.

I en tidlig scene bevæger Gustav sig rundt i kvarteret, og ud af øjenkrogen ser han mærkelige ting ske. Det er et effektivt øjeblik, netop fordi det blot antyder de rædsler, vi har i vente.

Mikkelsen måtte meget gerne have brugt en halv time mere på at forstærke denne fornemmelse af usikkerhed og snigende uhygge, som i forvejen dygtigt akkompagneres af Martin Pedersens (John Carpenter- og Alan Howarth-inspirerede) musik og Peter Albrechtsens lyddesign.

Sorgenfri er ikke nogen dårlig film, men den er heller ikke for alvor god. Teknisk set er den lydefrit lavet, skuespillerne gør det glimrende, og den har hjertet – og alle genrens øvrige, påkrævede indvolde – på rette sted. Den har bare ikke meget nyt at komme med i forhold til selve zombiefilmen, der sjovt nok – og vel ganske passende – er en af de genrer, det er sværest at slå ihjel.

’Sorgenfri’ – Instruktion og manuskript: Bo Mikkelsen.
Dansk (Palads og Nordisk Films Biografer i Lyngby, Odense og Aarhus i 14 dage)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her