Læsetid: 3 min.

Brutalitetens evangelium

Omsorgssvigt er kun et fattigt ord i ’Der kommer en dag’. En film om det fiktive børnehjem Gudbjerg, hvor alle drenge skal knækkes. Fordi det er det bedste for dem
Lars Michelsen er fremragende som den despotiske og passivt sataniske forstander Heck i filmen ’Der kommer en dag’, der skildrer livet på et børnehjem i 60’erne.

Christian Geisnæs

21. april 2016

Rejsen til Gudbjerg er en tur i tidsmaskinen for Elmer og Erik dengang i efteråret 1967.

JFK har lige holdt sin tale om at sætte en mand på månen inden udgangen af årtiet. Og de to knægte tvangsfjernes fra et København i ungdomsoprørets orgasmekramper til fordel for et ufrivilligt eksil i det livsfornægtende skyggeland på børnehjemmet Gudbjerg. 

Kæft, trit og retning er eneste religion her, selv om der da bliver bedt bordbøn inden aftensmaden indtages i komplet stilhed – altså når den ikke afbrydes af sangen fra lussinger og dét, der er værre.

Erik på 13 og Elmer på 10 tvangsfjernes, fordi deres alenemor indlægges med alvorlig sygdom, og deres morbror dømmes ukvalificeret til at tage sig af dem. Det er katastrofalt for drengene i Jesper W. Jensens film Der kommer en dag.

Manuskriptet af Søren Sveistrup er baseret på historier fra virkelighedens børnehjemsbørn i 60’ernes Danmark. Især datidens brutale administration på børnehjemmet Godhavn har leveret information og inspiration til filmen, herunder sandsynligvis også til Sveistrups lige så ironiske børnehjemsnavn, Gudbjerg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Ralf Christensen

"Og et andet spørgsmål som står ætsende klart efter rulleteksterne: Hvordan kan den danske regering undlade at undskylde over for ofrene for, hvad der foregik på disse børnehjem i en nær fortid? For det er jo mennesker, vi som samfund har tabt på gulvet."

Stater undskylder ikke - det er en latterlig tanke.
Det har jeg direkte fra David Rehling, himself.

David Rehling deltog i en Søndagsfrokost, hvor en anden frokostdeltager foreslog, at Danmark skulle imødekomme De Vestindiske Øers ønske om en undskyldning.
David Rehling fik sig en sund latter over den latterlige tanke, at en stat skulle undskylde tidligere generationers eventuelle fejltagelser.

So, sorry Ralf - no dice

Trond Meiring

Lad enhver tale for sig, Ralf Christensen for sig, og David Rehling for sig selv.
(Christensen har ret.)

Søren Rehhoff

Staten er også en juridisk person, der kan drages til ansvar, så på samme måde kan staten vel også undskylde eller på andre måde anerkende tidligere tiders forsømmelser.

Torben Lindegaard

@Søren Rehhoff

"Staten er også en juridisk person, der kan drages til ansvar, så på samme måde kan staten vel også undskylde eller på andre måde anerkende tidligere tiders forsømmelser."

Ja, det skulle man egentlig tro; men nej - det er er latterlig tanke.
Bare spørg David Rehling.

Trond Meiring

Det lyder umiddelbart meget useriøst og respektløst, bare at affeje det som en latterlig tanke.
Staten kan godt, og bør undskylde for tidligere uret, for mennesker der stadig lever med konsekvenser deraf. Det kan betyde meget for de angående. Om nogen mister minister eller anden mener det er forkert, så taber de da ikke noe ved det.

Når et flertal i folketinget ikke vil undskylde et tidligere folketings skæbnesvangre tilsynssvigt så gør dette folketings flertal sig skyldig i en kynisk, moralsk ansvarsforflygtigelse.

Steffen Gliese

Meget sjovt med denne debat - undskyld udtrykket!
Det er ikke længe siden, at majoriteten fandt, at man ikke kunne undskylde for noget, som man ikke helt selv personligt havde været ansvarlig for.
Nu begynder den at dæmre i forhold til, hvad en stat er for en størrelse, og hvordan de, der er udpeget til at stå i spidsen for den på et givet tidspunkt, bærer på landets kontinuérlige forandring. En meget bevæget Julian Trudeau har netop undskyldt overfor Canadas oprindelige befolkninger, hvilket kun har øget hans i forvejen hysteriske popularitet (fordi han gør alt det, som en ung, progressiv premierminister forventes at gøre).

- - - hæv overblikket en smule, så det også omfatter de utroligt mange tvangs- og torturbehandlinger, der fortsat udføres i dansk psykiatri - - -meget raffinerede, ganske vist, men også meget mere skadelige- - , og usynligt skadelige - - -