Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

I øjenhøjde med ung rådvild konge

Karoline Stjernfelts ’I morgen bliver bedre’ er en imponerende debut, der styrer uden om historiens melodramatiske excesser og vulgærfreudianske fortolkningsmuligheder
Kultur
30. april 2016
Unge læsere vil kunne genkende sig selv i kongens drukture og i hans naive, men reelle forelskelse i den formidabelt skildrede Støvlet-Katrine. Illustration: Karoline Stjernfelt/’I morgen bliver bedre’

Unge læsere vil kunne genkende sig selv i kongens drukture og i hans naive, men reelle forelskelse i den formidabelt skildrede Støvlet-Katrine. Illustration: Karoline Stjernfelt/’I morgen bliver bedre’

Historien om Christian VII, Caroline Mathilde, Struensee og den danske revolution er en historie om unge mennesker. Dette aspekt synes underbetonet i eksisterende fiktive behandlinger, men i Karoline Stjernfelt har det fundet en kongenial fortæller, næsten jævnaldrende med det unge regentpar.

Stjernfelt, uddannet som tegneserieskaber på Serieskolan i Malmø, lancerede i en alder af toogtyve, første bind i en stort anlagt tegneserie-trilogi baseret på dette definerende kapitel i vores fælles fortælling om det moderne Danmark.

Ambitionsniveauet er muligvis ungdommeligt højt, men håndelaget og den disciplin, hvormed arbejdet er udført, er uhyggeligt sikkert. Som erklæret inspirationskilde kaster P.O. Enquists roman Livlægens besøg (1999) nok en betydelig skygge over værket – flere scener er direkte approprieret – men fokus er grundlæggende et andet.

Enquists ærinde er først og fremmest intellektuelt, hans karakterers motivationer analyseres som i en petriskål. Stjernfelt fortæller derimod i øjenhøjde med den unge, rådvilde og viljesvage konge og den endnu yngre og umyndiggjorte, men viljestærke dronning. Sproget er nutidigt og letflydende uden at forfalde til åbenlyse anakronismer.

Unge læsere vil kunne genkende sig selv i kongens drukture og i hans naive, men reelle forelskelse i den formidabelt skildrede Støvlet-Katrine; de vil kunne følge Struensee og hans venners diskussioner af de store spørgsmål ud på nattens små timer; de vil forstå Caroline-Mathildes fremmedgørelse ved et autoritært hof, der kun forstår hende i kraft af hendes funktion.

Stor detaljerigdom

Stjernfelts streg er flydende og udpræget konturbåren – skraveringerne forvises til baggrunden. Det er Hergés ligne claire-princip filtreret gennem den franske veteran udi historiske tegneserier, André (Spurvehøgen) Juillards illustrative klarhed.

Der åbnes for stor detaljerigdom, når det er påkaldt, uden at læsbarheden lider under det. Den spændstige streg løber fra den amerikanske fantasytegner Jeff (Bone) Smith, mens stiliseringen synes hentet fra japanske teenageserier, særligt såkaldt shojo-(’pige’)manga.

Stjernfelts visuelle signatur er karakterernes tilsyneladende påklistrede næser, men med de store øjne, den enkle ansigtsmimik og det let elastiske kropsprog rammer hun et stiliseringsniveau, der muliggør ekspressivt eftertryk uden at naturalismen tabes. Farvelægningen er nænsomt realiseret, men fremstår en anelse bleg og anonym.

Historien er kun en tredjedel fortalt; Struensee og dronningen har endnu ikke mødt hinanden. Men heldigvis lader det til, at Stjernfelt vil styre sig fri af de melodramatiske excesser, Nikolaj Arcel foretrak i kostumestykket En kongelig affære (2012), ligesom hun virker uinteresseret i Enquists vulgærfreudianske fortolkning af deres forbudte relation.

I morgen bliver bedre er en imponerende debut, men det er stadig svært helt at se, hvad det er, Stjernfelt vil bibringe den velkendte historie.

Udfordringen vil blive, hvordan hun naturligt forløser den oplysningsproblematik, historien kalder på. Arcel og hans manuskriptforfattere bekendte sig overfladisk til den, mens den hos Enquist er essensen. Det behøver den selvsagt ikke at være her, men en kerne af en eller anden art skal gerne findes. Nøglen forekommer denne læser at være ungdommen.

Karoline Stjernfelt: I morgen bliver bedre 1: Kongen. Cobolt. 158 sider. 298,00 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her