Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Professor Mørke og Gud

Det lyriske filur Laus Strandby Nielsen aflokker i sin nye digtsamling sprogets ubrugte muligheder
Kultur
30. april 2016

Det er en rigtig flot og tematisk dækkende titel, Laus Strandby Nielsen (f. 1944, debut i 1970) har valgt til sin nye, niende ansamling af digte. For det er jo sådan, det er: Først er det bare mørkt, og bagefter bliver det simpelt hen lyst. Kunsten består i at hitte ud af, præcis hvornår det lige er, at overgangene finder sted.

Dermed er formlen angivet for en uroligt søgende, til stadighed prøvende poesi, som ofte lokker det bedste frem i denne artistisk drevne filosofiske filur med den højt udviklede sprogsans og sprøde fornemmelse for poetisk rytme.

Særlig optaget er han i denne omgang af at opsøge faste vendinger, som vi mere eller mindre bevidstløst bruger, til de er helt slidt op, men som han så fornyer. »Det er til dit eget bedste« bliver mantra i et sjovt langdigt. »At ligge som man har redt« ændres til, at man ligger, som man har drømt.

»Stilheden før stormen« konverteres til »stormen før stilheden«. Det faste udtryk »hele tiden« giver anledning til nysgerrig sproglig undren, for hvordan kan noget så flygtigt som tid dog opfattes og omtales som helt? Og når man kan bryde ud i sang, kan man så også »bryde sammen i sang«?

I kraft af denne vedholdende spørgen og søgen gør Laus Strandby Nielsen talrige fine fund. Vi kunne nemt blive ved at citere: »Stå op og tag din gift og gå.« »Snart er det dig eller mig eller os to.«

Alvorligst rent eksistentielt forekommer et digt, som begynder med følgende forførerisk enkle ord:

Jeg er den eneste

i hele verden

der ser verden

med mine øjne.

Han eller den, der taler, fortsætter så med at se sig selv som et centralvarmesystem, som en kemisk fabrik, som en meget avanceret computer, samt til sidst som en bank eller som et mylder af djævle! Sådan en tekst kunne muligvis fortsætte længe. I stedet slutter den med følgende løjerlige strofe om alle digteres gamle trofaste ven, den tydelige solsort:

(Det skal være både

afsluttet og uafsluttet,

siger kommunikations-

rådgiveren, men det

kan han sagtens sige

som han sidder der

i det regnvåde træ

og reklamerer

for sig selv

med sit gule næb).

Man tager næppe fejl, når man læser den slutning som en hilsen til Per Højholt (digt i PRAKSIS, bind 1: Revolver, 1977), som da også sammen med Ewald og F.P. Jac spøger andetsteds i samlingen.

Det hele menneske

Det kan ikke nægtes, at pudseløjerlighederne fra tid til anden havner i opfindsom tomgang. Men en vaskeægte Strandby bliver samlingen især i kraft af den tørre humor, som kulminerer i følgende tre typiske strofer med overskriften »Nedtælling«:

Jeg har været til øjenlæge

med mit ene øje.

Til tandlæge med mine tænder.

Til dyrlæge med mit dyr.

 

Til urologen med min uro.

Det går ikke så godt

med det hele menneske,

kunne man mene.

Men det er noget sludder,

siger professor Mørke

som er ekspert

i sludder.

Samme professor træffer læseren rundtomkring i Laus Strandby Nielsens småsnakkende »kassedigte«. Han er opkaldt efter samlingens titel (eller også omvendt) og står som selve emblemet for afsøgning af grænsefeltet mellem lys og mørke.

Det er også professoren, der får lov at komme til orde i den måske dybsindigste tekst. Her går poeten ud fra, at Gud skabte mennesket i sit billede, og spørger så, hvordan Gud kunne se sig selv? Jo, han har da selvfølgelig haft et spejl. »Og alt tyder på at der har været revner og sprækker i dette spejl. Hvad Gud så igennem revnerne og sprækkerne, ved vi naturligvis ikke. Professor Mørke gætter på sol, et stort træ, halen af et firben og en klippevæg.«

Sådan en slutning overbeviser endnu en gang om, at Laus Strandby Nielsen er og bliver en rigtig dygtig digter.

Laus Strandby Nielsen: Når det er mørkt, bliver det lyst. Gyldendal. 62 sider. 150 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her