Læsetid: 5 min.

Sikkerhedmaskinens onde optimisme

Med ’Safe Conduct’ bekræfter den britiske samtidskunstner Ed Atkins sin position som en af de mest interessante aktører på kunstscenen lige nu. Kunstnerens burleske version af lufthavnes sikkerhedsvideoer er skræmmende rettidig og udstiller frygtens koreografering af det offentlige rum
Ed Atkins iscenesætter i ’Safe Conducts’ sikkerhedskontrollens brutale opdeling af kroppen, og det er svært at se installationen uden at tænke på bombeangrebet i Bruxelles.

’Safe Conduct’

8. april 2016

»Det bliver aldrig det samme at gå gennem sikkerhedskontrollen i lufthavnen igen,« sagde min kammerat, da vi gik ud af den britiske samtidskunstner Ed Atkins’ nye video- og lydinstallation Safe Conduct (2016) skabt til x-rummet på Statens Museum for Kunst.

Atkins’ værk tager afsæt i de animerede instruktionsvideoer i fly og lufthavne, der blidt forsøger at lede os gennem de omsiggribende og overgribende sikkerhedsrutiner, som indrammer flyrejser i dag.

Atkins’ otte minutter lange computergenererede ’instruktionsvideo’ folder sig ud over tre store skærmvægge, der i stil med lufthavnens informationstavler og reklameskærme hænger i taget i midten af det ellers tomme gallerirum.

Den hvide mandlige figur, vi møder i videoens kaotiske, men folketomme lufthavnsrum, lægger ikke bare sin computer i bakken, der skal gennemlyses af scanneren. Han lægger også en pistol fra sig efterfulgt af fingre, arme, tarme, lever, nyre, øjne, ører, tænder, hjerne, næse, penis, blod, lort … og en kylling og en ananas.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Sup Aya Laya
Kurt Nielsen og Sup Aya Laya anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu