Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Hvor skriver han flot dansk, men ...

Skærmtrolden Abdel Aziz Mahmoud har skrevet en veloplagt bog om, hvor svært det er at blive optaget i danskernes fællesskab. Så samtidsdansk er han dog endt, at han overdoserer amerikanske fraser
Min historie er om en dreng, der ikke havde noget større ønske end at passe ind i danskernes fællesskab og derfor brugte de fleste vågne timer på at få det til at lykkes, skriver Abdel Aziz Mahmoud i starten af sin bog.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kultur
12. april 2016

»Klaphatteløbet.« Sådan kalder Abdel Aziz Mahmoud den svære idræt at komme på omgangshøjde med det danske hold. Den nu 32-årige Mahmoud, der ankom til Danmark som etårig, åbner sin beretning med ordene:

»Min historie er om en dreng, der ikke havde noget større ønske end at passe ind i danskernes fællesskab og derfor brugte de fleste vågne timer på at få det til at lykkes.«

I den journalistiske karriere, der gjorde Mahmoud til tv-vært og nu udviklingsredaktør på Nordisk Film, har han søgt at holde en professionel distance til den stadigt mere skingre udlændingedebat. Men nu er han nødt til at tage personligt til orde, mener han:

»Vi står ved en korsvej: Vil vi blive ved med at lade integrationsdebatten være polariseret af abstrakte diskussioner og aggressive meningsdannere? Eller vil vi tage integrationen ud af debatten og ind i hverdagen, hvor den hører til? Jeg håber på det sidste. Og jeg vil gerne bidrage til det.«

Mahmouds bidrag består også i kærligt ironisk genfortælling af de mange snubletråde, som danskere spænder op for anderledes udseende:

»Engang, da jeg var omkring 11-12 år, var min ven Steffen hjemme hos mig og lege. Vi stod ude i vores bryggers, da jeg spurgte ham, hvor tit han egentligt tænkte på, at jeg var araber. ’Tres procent’, svarede han.«

Anderledes

Mahmoud kommenterer: »Jeg var dybt chokeret og meget, meget ked af det. Det var første gang, jeg havde så ren en følelse af at blive set på anderledes udefra, ikke kun føle mig anderledes indeni.«

Som voksen oplever Mahmoud, at landets nuværende kirke- og kulturminister Bertel Haarder (V) efter en radiodebat siger til ham: »Du taler virkelig flot dansk.« Mahmoud bliver så paf, at han svarer Haarder: »Tak, i lige måde.«

Haarders ros har Mahmoud omskrevet til sin bogtitel: Hvor taler du flot dansk.

Som et kærligt hib til Haarder oplyser Mahmoud, at der blev talt arabisk i barndomshjemmet: »Kan du kun ét sprog halvt, er det svært at lære et nyt helt.« Ophævelsen af modersmålsundervisningen har formentlig skadet tilegnelsen af dansk, fremhæver Mahmoud. Han gør opmærksom på, at ophævelsen skete i 2002, da Bertel Haarder var integrationsminister.

Bogen bliver bevægende i de afsnit, hvor Mahmoud levendegør sine egne erfaringer om integration: De, der kommer udefra, skal kunne tåle afvisning, når de søger fællesskab. De skal blive ved med at søge. Lykkeligvis er der danskere, der gerne vil række ud og drage ind: Naboer, der vil udveksle madskikke, arbejdsgivere, der tør ansætte, lærere, der lægger en særlig energi i at hjælpe på vej. Når Mahmouds – og hans forældres og tre søskendes – integration er lykkedes, skyldes det ukuelighed og gengældt imødekommenhed.

Mahmoud tegner kærlige portrætter. Læseren kan blive rørt til tårers påtrængen. Særligt varmt fremstår moderen, hjerteligt opsøgende, gæstfri, nysgerrig, så meget villig til at dele med fremmede, at de holder op med at være fremmede.

Blufærdig

I fremstillingen bemærker man, at Mahmoud nok er personlig, men også blufærdig. Det dér med kæresteriet, som jo er en del af indpasningen med omverdenen, lader han uomtalt. Måske er det reserveret til et bind to: ’Hvor kysser du dog godt.’

Mahmouds bog er som et af hans mors måltider: En overraskende glæde, smagfuldt krydret og tilberedt med kærlighed.

Hans anslag i tastaturet klinger smukt i både dur og mol.

Og så er der et fjollet men: Mahmoud er så meget nutidigt danskskrivende, at han effektjager med overdosis af angelsaksiske fraser. Det giver i passager bogen et præg af smartness, som den ville kunne klare sig fortrinligt uden.

Abdel Aziz Mahmoud: Hvor taler du flot dansk! 200 s., ill. 200 kr. Politikens Forlag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her