Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Strittende ribben og slatne balder

Skuespillerne er skønne og modige i Sort/Hvids ublu og tillidsfulde ’Opvisning i lavt selvværd’
De fire cheerleadere hepper på hinanden i selvudleveringskonkurrencen ’Opvisning i lavt selvværd’.

Raphael Frisenvænge Solholm

Kultur
8. april 2016

Man siger, at det er instruktørens teater i disse år. Men forestillingen Opvisning i lavt selvværd hos Cheer Extreme og Sort/Hvid er altså skuespillerens teater.

Forstået på den måde, at det er skuespillernes egne historier, der er blevet til den dramatiske tekst. Og at fortællingerne ikke bare handler om skuespillernes liv, men om deres forhold til deres egne kroppe – som de så viser frem, detalje for detalje, aldeles ublu. Kald lige dette ’autofiktion’!

Faktisk fungerer forestillingen som en slags konkurrence, hvor skuespillerne forsøger at overbyde hinanden i afsløringer af hadepunkter på deres egne kroppe. Fra strittende ribben til slatne balder.

»Mit hår har altid været et helvede,« indleder skuespilleren Anders Mossling med at sige. Mens folk griner genkendende, roder han rundt i håret. Og så går han ellers i gang med at rakke sig selv ned: Øjenlåg, hage, skinneben … Kun afbrudt af sjældne tilfredshedspunkter, som f.eks. »Min pande kan jeg lide. Den er høj og flot, synges jeg.« Pointen er, at hans selvværd er ødelagt, uden at han helt kan forklare hvorfor.

Uden filter

Sådan har alle fire skuespillere det. Og når de taler om deres kroppe, kommer de samtidig til at fortælle om smertepunkterne i forholdet til deres forældre og familier, kærester og børn. Det er betroelse uden filter. Måske ud fra håbet om, at mindreværdet forsvinder, når betroelserne bliver til replikker. Og selv om replikkerne ikke er uforglemmelig ordkunst, så er indholdet fuldt af saft og kraft.

Kitt Maiken Mortensen taler på sin særlige måde, hvor hun kan sige de styggeste ting, mens hun smiler. »Jeg har det bare virkelig svært med ros – til andre,« siger hun selvpiskende.

Peter Flyvholm siger det stik modsatte, men udstråler samme mindreværd. »Jeg er skide god at have med til fest, for jeg skamroser alt og alle,« som han siger det. Tydeligvis uden at blive rost tilbage. Det er også ham, der fortæller, at teateranmelderne enten ikke nævner ham – eller staver hans navn forkert – åh nej!

Xenia Noetzelmann lægger alt sit mindreværd over i en skam. En skam over ikke at leve op til sine tyske forældres idealer, fordi hun både er homoseksuel og skuespiller. Og så læser hun ellers et uafsendt kærestebrev – til en rødmende kvindetilskuer, der bliver glad.

Stærk tillid

Skuespillerne får skabt en stemning af tillid og betroelse, som ellers ikke opstår i teatret. De får godt nok ikke mange svar fra tilskuerne, der sidder tæt på i to rækker rundt om et ægte tæppe i den enkle scenografi i den gamle leverpostejfabrik i Kødbyen. Men man fornemmer, at flere tilskuere faktisk tager tilløb til også selv at fortælle.

Derfor virker det dobbelt stærkt, da en skuespiller siger: »Jeg er alkoholikerbarn. Er der nogen, der er alkoholikerbarn her?« For så rækker en kvinde lige så stille armen op.

Det er jo sådan, livet er. Vi har alle sammen fået vores knubs. Man kan bare ikke se på os, hvad der har såret os næsten dødeligt – og hvad vi er kommet os over. Eller som skuespillerne råbesynger: »Vi synger de her sange, SÅ DU IKKE SKAL DØ!!!«

Derfor er det balsam for sjælen, når skuespillerne bryder ud i slutsangen med én linje til hver i Therese Fabricius’ barskmuntre overskudslyrik: »Fede krukke/Dumme dukke/Lille luder/Fuld af sludder …«

Så kære, modige skuespillere. I er fulde af sandheder og skønheder. Både indeni og udenpå. Tak for tilliden!

’Opvisning i lavt selvværd’.
Tekst: Cheer Extreme. Sangtekst: Therese Fabricius. Dramaturgi: Tanja Diers.
Scenografi: Raphael Frisenvænge Solholm og Ida Marie Ellekilde.
Koproduktion mellem Cheer Extreme og Sort/Hvid. Spilles på Sort/Hvid i Staldgade 38 ved Ingerslevsgade. Til 23. april samt under CPH Stage 6-11. juni

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her