Læsetid: 3 min.

Utilfredsstillende depri-teater

’Topmøde for de mest deprimerede’ på Republique er blevet en endeløs forestilling. Men Olaf Johannessen spiller fremragende midt i alt det postulerede
29. april 2016

Staffan Valdemar Holm er en stor iscenesætter. Han har gjort Skandinavien og Tyskland usikker med alt fra Strindberg og Ibsen til Shakespeare – og senest Brechts Puntila på Skuespilhuset som vanvidsteater af enorme dimensioner.

Staffan Valdemar Holms figurer spiller med vildskab og tydeligt kropssprog. Scenen er typisk næsten nøgen i scenografien af hans hofscenograf Bente Lykke Møller. Og handlingen kan så ellers bare få frit løb.

Sådan går det, når det går godt hos Staffan Valdemar Holm. Men sådan er det ikke gået med Topmøde for de mest deprimerede på Republique.

Den velsælgende titel har ellers selvironi nok. Denne gang har Staffan nemlig ønsket at skabe sin egen forestilling. Han er ikke selv forestillingens dramatiker, men han har her samlet en kollage af sine egne yndlingstekster, lige fra Biblen til Tjekhov og Joyce – assisteret af Alette Scavenius.

Dramatikeren Lucas Svensson har desuden påtaget sig rollen som dramaturg, og herfra er der så opstået 20 løsrevne scener, som Staffan Valdemar Holm har forsøgt at bakse sammen ved at lade sine seks skuespillere gå ind og ud af et sort rum, der langsomt bliver gråt og hvidt.

Uden sammenhæng

Det fungerer ikke. Depressionstemaet virker som et massivt postulat. Teksterne er svære at forstå, sådan som de er fuldstændig løsrevet fra sammenhængen. Skuespillerne går nogle gange i karakter. Andre gange holder de bare afstand til teksten, som om den var på et fremmed sprog.

De får godt nok lov til at kaste sig ud i formildende sangarrangementer af og til. Men deres figurer bliver uklare. Undervejs i forestillingen ender skuespillerne da også med at spille på det, de i forvejen er bedst til – som om iscenesættelsen har mistet sin samlende kraft.

Preben Kristensen er i hvert fald skøn, når han synger med sin guderøst. Laus Høybye charmerer og disker op med galgenhumor: »Gid den dag, jeg blev født, blev slettet.« Og Mette K. Madsen crooner og slæber gulvet rent med sin overdrevne tylskjole. Birthe Neumann spiller på sin kønne charme og sine umiskendelige drejninger af ordene – og den purunge, uforfærdede Bebiane Kreutzmann bliver sat i skammekrogen med bange øjne og smukke kinder.

Læs også: Depression er vores tids grundfarve

Men det er Olaf Johannessen, der sejrer i denne forestilling. Hans tekster er lige så underlige som de andres. Men han har en evne til at være til stede på scenen, som tilsyneladende frisætter hans energi.

Aldrig står han på en ligegyldig måde – og dog er han den eneste af skuespillerne, der tilsyneladende kan stå fuldkommen afslappet. Indtil han kaster sig ud i endnu en tåbelig, teatralsk overspringshandling af den deprimerede slags – som for eksempel at sætte en selvmordslysten finger ind i en pærefatningen på en lampe …

»Jeg følte mig forfærdelig ensom,« siger Olaf Johannessen. Som tilskuer nikker man. Det gør man nemlig også.

Så hellere tv

Alt i alt er dette såkaldte ‘topmøde’ for deprimerede en utilfredsstillende oplevelse. For finder man ud af, hvordan Valdemar Holm har det med depressionen og det sorte? Egentlig ikke. Ofte opstår følelsen af at være til en gudstjeneste, hvor præsten taler latin.

Undervejs sad jeg faktisk og drømte om i stedet at overvære en tv-udsendelse af Her er dit liv – med Staffan Valdemar Holm i hovedrollen. Så kunne publikum måske have fået den fortælling om Staffans sorte gryde, som han ikke magtede at forløse på Republique.

Topmøde for de mest deprimerede’.
Tekster: Collage af klassikere fra Dante til Strindberg. Tekstkonsulent: Alette Scavenius. Iscenesættelse: Staffan Valdemar Holm. Scenografi: Bente Lykke Møller. Dramaturgi: Lucas Svensson. Musikalsk arrangement: Jeanett Albeck. Republique til 21. maj

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu