Læsetid: 5 min.

Bælgøjet kærlighed

Kristina Stoltz’ nye roman, ’Som om’, beskriver fremragende og kærligt et ægteskabs forlis, hvor en kvinde må vælge mellem sin mand og sine børn
Traditionen fra Tove Ditlevsen og Kirsten Thorup er spillevende i Kristina Stoltz’ roman, og hun slår sit navn fast som en af tidens vigtigste prosaister.

Charlotte de la Fuente

14. maj 2016

Kristina Stoltz’ nye roman Som om er en mavepuster af en kærlighedsroman om en kvindes forsøg på at redde sit ægteskab. »Du rider på en vildhests ryg,« skriver Fanny til sin mand, romanens ’du’, hvis maniodepressive udsving stresser både hende og parrets to små børn. Hun må vælge.

Situationen tilspidses i romanens begyndelse, da forfatteren Fanny en morgen vågner op med en hvid sky for sit venstre øje. Øjet er gledet ud til siden som hos et byttedyr: »Alt det til venstre for mig glider ind over tingene foran mig, billeder hulter til bulter oven i hinanden,« som hun forklarer neurologen på hospitalet. Fanny ser dobbelt, væggene vælter, blomsterbuketten står midt i børnenes ansigter.

Men som i myterne bliver blindheden indgang til ny indsigt. Da romanen slutter, har Fanny truffet et smerteligt valg – mere drastisk end hendes mors. Som om er en roman om at gennemskue egne og andres illusioner og erkende sine grænser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu